FOTO | „Mintea” din spatele noului Parc al Feroviarilor: „Vrem să îl facem accesibil din cât mai multe zone”

Revitalizarea Parcului Feroviarilor va pune accentul pe caracterul verde al acestuia și pe conexiunea cu râul Someș.

Asta a subliniat coordonatorul proiectului de revitalizare al Parcului, Vlad Rusu, în cadrul unei dezbateri la care au participat și specialiști în urbanism din străinătate.

Investițiile în reamenajarea parcului ajung la peste 50 de milioane de lei și urmează să demareze anul viitor.

Proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor urmărește transformarea acestuia în cel de-al doilea parc, ca mărime, din oraș, după cel Central.

Vor fi plantați, printre altele, aproape 1.000 de arbori, atât foioși cât și coniferi, și peste 5.000 de arbuști. Suprafața de peste 5 hectare va fi împărțită în mai multe sectoare.

„Este fâșia Someșului, cu cele două maluri, este fâșia naturală, fâșia culturală, care conține o mare pajiște urbană care poate găzdui foarte multe evenimente, și fâșia socială care conține toate echipamentele necesare unui parc, respectiv locuri de joacă, locuri de socializare, spații de fitness, care se adresează în primul rând comunității din proximitate”, a explicat arhitectul Vlad Rusu, câștigătorul concursului de soluții pentru acest proiect.

Trei alei mari, acoperite cu material impermeabil, și alte alei secundare, care vor putea fi utilizate inclusiv pentru alergare, urmează să fie și ele amenajate.

De asemenea, două lacuri vor colecta apele pluviale. Viitorul Parc al Feroviarilor va avea și un amfiteatru pentru expoziții și conferințe, dar și o zonă de studiu a naturii. Drumurile de acces vor fi îmbunătățite și ele.

„Va fi un nou pod, o nouă trecere auto între străzile Oașului și Răsăritului, care vine undeva paralel cu pasarela pietonală existentă și la care se adaugă bineînțeles cele două pasarele pietonale propuse de noi, care încearcă de fapt să facă accesibil acest parc din mai multe zone învecinate”, a mai explicat arhitectul Vlad Rusu.

Lucrările ar urma să înceapă anul viitor. Investițiile au fost estimate la aproximativ 50 de milioane de lei, sumă prevăzută și pentru modernizarea străzii Parcul Feroviarilor.

Proiectanții vor finaliza detaliile tehnice până în primăvara anului viitor, iar lucrările de execuție ar urma să înceapă tot în 2020.

Investițiile au fost estimate la aproximativ 50 de milioane de lei și includ și reabilitarea străzii Parcului Feroviarilor. În paralel, urmează să fie realizat și podul între străzile Oașului și Răsăritului, cu o valoare de peste 24 de milioane de lei.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: