FOTO | O poartă de intrare în Clujul medieval a fost descoperită de arheologi pe strada Regele Ferdinand

Arheologii din Cluj au scos la lumină, astăzi, în cadrul lucrărilor de reabilitare a străzii Regele Ferdinand o poartă de intrare a orașului medieval.

Potrivit specialiștilor, aceasta a fost construită din piatră, în anii 1400. Monumentul va fi conservat în pământ, însă turiștii vor putea afla istoria acestuia prin intermediul unei plăci amplasate în zonă.

„Din izvoare știm că turnul a fost demolat la 1873, dar important este că a fost din nou localizat, înregistrat. Este un monument de categorie A. Dacă am fi fost pe o stradă pietonală am fi putut-o pune altfel în valoare. Așa am hotărât conservarea în sit (peste ziduri va fi pus un strat geotextil, un strat de nisip, de pietriș), strada se va reface, iar planul turnului va fi marcat fie pe astfalt, numai că fiind o stradă foarte circulată șoferii oricum nu vor putea observa, și atunci a doua sugestie este marcarea, pe o placă de bronz, a turnului medieval pe clădirea Poștei”, a declarat pentru EBS Radio arheologul Sorin Cociș.

Lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand au început luna trecută și vor fi încheiate în 1 decembrie, după ce autoritățile locale au cerut urgentarea acestora.

Valoarea totală a proiectului, care include și modernizarea a trei străzi adiacente, este de aproximativ 3 milioane de euro, cea mai mare sumă provenind din fonduri europene.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: