FOTO | Parcul Etnografic și pădurea Hoia se pregătesc să devină noile atracții ale Clujului

Parcul Etnografic Romulus Vuia și întreaga zonă Hoia Baciu se pregătesc de revitalizare, în urma unor investiții de peste 16 milioane de euro.

 

Două proiecte ambițioase sunt deja în derulare, iar altele două urmează să pornească la drum. Iar atmosfera creată de vechile case tradiționale și bisericile de aici va fi completată de alte elemente gândite special pentru a atrage cât mai mulți curioși în zonă.

În următoarea perioadă, Parcul Etnografic Romulus Vuia se va extinde pe o suprafață totală 42 de hectare, înspre Pădurea Hoia. O echipă de arhitecți lucrează la proiectul care va pune în valoare întreaga zonă.

Cei care vor ajunge aici vor beneficia de trasee de ciclism, alergare şi plimbare, zone de picnic și de joacă, dar și de clădiri ce redau arhitectura tradițională a satului românesc.

„Nu vor fi amplasate neapărat monumente istorice, în schimb vor fi create o serie de obiective și amenajări care să facă întreg acest spațiu mult mai atractiv. Va fi construit un centru pentru vizitatori cu spații pentru expoziții și conferințe sau promovarea tradițiilor gastronomice și va fi construit, de asemenea, un sat de vacanță care va oferi publicului spații realizate în stil tradițional”, spune Tudor Sălăgean, directorul instituției care administrează parcul.

În completarea extinderii parcului vin și alte proiecte. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară va amenaja atât un parc pentru conservarea biodiversității, cât și spații didactice sau laboratoare pentru producție. Acestea vor fi deschise pentru studenții instituției, dar și pentru vizitatori.

„Proiectul, practic, va cuprinde toate speciile (de animale domestice, n.red), se întinde pe 32 de hectare, o să fie construcții ușoare, spații de învățământ, dar și un acvariu pe care încercăm să îl dedicăm speciilor autohtone. Este un loc în care studenții noștri pot să își desfășoare laboratoarele pentru activități practice, pot să interacționeze cu animalul direct, iar clujenii pot să viziteze aceste spații”, a explicat profesorul Daniel Dezmirean, managerul proiectului.

Parc al etnografiei intergalactice

În zonă ar putea să își facă loc și proiecte mai îndrăznețe, cum ar fi un parc al etnografiei intergalactice. Proiectul aparține Centrului Cultural Clujean și urmărește să pună în valoare misticul Pădurii Hoia.

„Parcul entografiei intergalactice ar urma să ia forma unui parc tematic, care folosește spațiul natural și în care se intervine cu instalații artistice, mici spații interactive, intervenții foarte imersive în care publicul interacționează cu lucrări, cu spații ale unor oameni de știință”, a spus Corina Bucea, reprezentant al organizației.

Pe de altă parte, Muzeul Etnografic, în colaborare cu Muzeul de Național Istorie a Transilvaniei, pregătește realizarea în zonă a unui centru de depozitare, conservare și cercetare a patrimoniului.

 

Ioana Pîrlea

 

Ascultați aici materialul difuzat la EBS Radio:

 

 

 

Ne poți asculta și aici: