FOTO | Peste 1.200 de clujeni au curățat Făgetul: „Sperăm să fie un punct zero, iar cei care aruncă gunoi să nu o mai facă!”

50 de tone de gunoi au fost strânse din Pădurea Făget de voluntari. Peste 1200 de clujeni au participat la acțiunea de ecologizare care a avut loc în weekend și au strâns de la sticle de plastic și obiecte de uz casnic, până la canapele și resturi de materiale de construcții.

PET-uri, obiecte casnice, canapele și foarte mult moloz, mai exact resturi de materiale de construcții. Asta au găsit clujenii care au curățat pădurea Făget, în weekend. Peste 1.200 de persoane, între care numeroase familii cu copii, au participat la acțiunea de ecologizare a pădurii care se întinde pe o zonă deaproximativ 2.300 de hectare.

Grupați pe cinci zone ale pădurii, de la Sfântul Ion la zona dinspre Sălicea, voluntarii au îmbinat plimbarea în natură cu strângerea mizeriilor, a căror cantitate, dar și diversitate nu pe puțini i-a luat prin suprindere, după cum chiar ei au mărturisit:

 

Clujenii care au luat parte la acțiunea de ecologizare a Făgetului speră că astfel de acțiuni îi vor sensibiliza pe cei care aruncă încă gunoi în zonele verzi:

 

Cantitatea de deșeuri strânsă din pădurea Făget a fost una considerabilă, 50 de tone. Trei containere uriașe, de 18 metri cubi, au fost umplute în doar patru ore, astfel că a fost necesară o suplimentare a acestora. Unul din coordonatorii acțiunii de ecologizare, Dan Jecan, membru al CERT Transilvania, spune că, în general, pădurea Făget nu este una foarte murdară, dar mai sunt încă probleme. Iar cea a depozitării ilegale a molozului ilegal devine tot mai acută.

„Sunt cei care își uită PET-urile, din păcate sunt și aceia destul de mulți. În schimb, partea cu molozul este foarte gravă. Molozul se aruncă în albia pâraielor care traversează pădurea, pentru a fi mai greu de detectat, ceea ce înseamnă că pentru noi e mult mai scos afară. Noi ne dorim foarte mult ca, începând de astăzi, să fie un punct zero și cei care vin și au gânduri necurate, vede totuși că e curățenie și poate se va mai gândi totuși de câteva ori, înainte să își ducă fapta la îndeplinire”, a declarat Dan Jecan.

Acțiunea de ecologizare a fost inițiată de asociația CERT Transilvania, 60 de voluntari ai asociației asigurând coordonarea clujenilor care li s-au alăturat, dar și transportul gunoaielor până la containerele de unde au fost preluate de un operator de salubritate.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: