FOTO | Rampa neconformă de deșeuri din Dej a fost închisă

Depozitul neconform din satul Cetan, comuna Vad, a fost închis. Lucările au costat peste 2,4 milioane de lei.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj lucrările la depozitul în suprafață de peste 2 hectare au fost executate în mai multe etape și au constat în compactarea masei de deșeuri, respectiv realizarea sistemului de acoperire și impermeabilizare a depozitului.

În acest scop, au fost amplasate mai multe straturi de etanșare: un strat-suport de pământ cu grosimea de 50 de centimetri, un strat de pietriș de 30 de centimetri pentru drenajul gazului de depozit, respectiv trei membrane din material geocompozit pentru drenarea biogazului și a apei pluviale. În final, peste toate acestea a fost aplicat un strat de acoperire de 100 de centimetri din pământ și sol vegetal în care s-a sădit iarbă.

Lucrările, care au durat 15 luni au prevăzut și realizarea unui sistem de colectare și evacuare a apelor provenite de la precipitații. Astfel, au fost construite un canal și mai multe puțuri pentru evacuarea gazului acumulat în corpul depozitului, respectiv pentru colectarea levigatului.

Până acum, Consiliul Județean Cluj a închis definitiv rampele neconforme de gunoi din Turda, Gherla, Huedin și Dej. Lucrările la depozitele din Câmpia Turzii și de la Pata Rât din Cluj-Napoca sunt și ele aproape de finalizare.

 

Ne poți asculta și aici: