Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Reabilitatea Parcului Central, proces de durată! Reprezentant Untold: „80% din ce s-a făcut deja poate fi folosit”

Parcul Central poate fi folosit acum în proporție de 80%, după lucrările de reabilitare care au urmat imediat după ce festivalul Untold s-a terminat.

Organizatorii evenimentului susțin că lucrările vor fi gata chiar mai repede decât termenul fixat inițial, respectiv începutul lunii septembrie.

Managerul companiei Eco Garden Construct, care reabilitează parcul, a anunțat recent pe rețelele sociale că parcul și-a reluat activitatea normală. Astfel, au fost puse rulouri de gazon, iar alte suprafețe au fost supraînsămânțate cu iarbă, folosind soluții moderne, susține acesta.

Totuși, mai sunt necesare unele intervenții, spun reprezentanții festivalului. Refacerea parcului, în special în ceea ce privește prinderea și întreținerea gazonului și a ierbii plantate este un process de durată.

„În proporție de 80% tot ce a fost pus până acum deja poate fi folosit. Da, sunt zone într-adevăr în care gazonul, ruloul de gazon, fie nu s-a prins, fie necesită mai mult timp pentru a se face conexiunea cu solul. Noi supraveghem în continuare și, în momentul în care sunt astfel de situații, în care specialiștii pe care i-am contractat ne recomandă să înlocuim anumite bucăți de gazon care nu s-au conectat cu solul, fără niciun fel de probleme noi vom face acest lucru. Deci nu e o acțiune pe care am început-o și pe care am stopat-o săptămâna aceasta, e o acțiune care va fi continuată și în perioada următoare”, a menționat directorul de comunicare al Untold, Edy Chereji.

Unii dintre clujenii care tranzitează parcul sunt mulțumiți de mobilizarea de forțe pentru reabilitarea acestuia, în timp ce alții sunt mai rezervați.

„Se întâmplă mult prea multe lucruri în parc, fără să se gândească un plan sustenabil în ceea ce privește spațiul verde și cred că în câțiva ani nu o să mai avem parc. Acum două săptămâni am văzut foarte multe spații verzi, care nu mai erau verzi, erau bătătorite, iar acum se încropește un gazon din care probabil o să se usuce jumătate”, a spus un tânăr, care consideră esențială asigurarea unei calități optime a lucrărilor.

„Îmi place că se ocupă și se implică să reamenajeze. Mai sunt spații în care nu s-a făcut, dar am văzut că se lucrează, iar cu implicare se rezolvă”, ne-a povestit un alt tânăr.

„E acceptabil, după un astfel de eveniment mă așteptam să arate dezastruos, dar pot să stau cu copiii”, a spus și un tătic, care le citetea dintr-o carte copiilor așezați într-un hamac.

„Pe mine mă bucură că se îngrijesc și totuși au adus gazon natural. Chiar și înainte de festival, când au venit căldurile foarte mari, tot gazonul arăta ca paiele. Acum arată mult mai decent față de cum a fost înainte de festival”, a spus un alt tânăr, care era așezat pe un petec extins de gazon, alături de câinele său.

„Nu mi se pare rău deloc, adică văd că iarba a crescut, e destul de ok. Într-adevăr nu e chiar ca înainte, dar e ok, venim cu drag”, a punctat și o tânără mămică.

„E important ca parcul să revină la parc. Pentru noi, e casa noastră”, a spus și un pensionar, așezat pe o bancă, „Asta nu înseamnă că suntem împotrivă să aibă și tinerii unde să se manifeste și să vadă ceva frumos, ce îi interesează”, a venit și completarea unei pensionare.

În final, lucrările va trebui să primească girul Primăriei clujene, care administrează Parcul Central:

“Una dintre cele mai importante obligații pe care le au organizatorii Untold este de a aduce Parcul la starea inițială, înainte de începerea festivalului. Inspectorii Primăriei monitorizează aceste lucrări, iar la finalul lucrărilor o Comisie de Recepție, alcătuită tot din inspectori de la Primărie, de la Spații Verzi, va recepționa acea lucrare. În cazul în care se constată anumite deficiențe, acestea vor fi remediate pe cheltuiala organizatorilor”, ne-a declarat Iulia Perșa, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, potrivit căreia lucrările beneficiază și de garanție.

Aproximativ 60.000 de metri pătrați de spații verzi din Parcul Central au intrat în reabilitare în urmă cu peste 2 săptămâni, după încheierea festivalului Untold, la care au participat aproape 400.000 de persoane. Investiția totală suportată și coordonată de Untold este de 1 milion de lei.

 

Ovidiu Cornea

X
X
X