Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Roboții care lucrează cot la cot cu angajații

Zeci de roboți, capabili să lucreze independent, la scară industrială, dar și așa numiții roboți-colaborativi, care muncesc în tandem cu angajații, sunt prezentați la Cluj, în cadrul unui târg de profil.

Roboții, inclusiv cei care lucrează cot la cot cu oamenii, reprezintă viitorul industriei și în România. Asta în condițiile în care numeroase firme din țară se confruntă cu o criză de personal, spun reprezentanții mai multor companii care furnizează tehnologii inovative.

În România, însă, doar unele sectoare, precum cel auto, au integrat până acum roboții în procesele lor de producție.

„Dacă nu ai forță de muncă, ești obligat cumva să apelezi la o soluție din asta, nu poți să îți oprești poroducția. Dacă ai forță de muncă, dar este redusă, preferi ca pe oamenii pe care îi ai să îi pui să facă alte activități, care să îi stimuleze, decât să îi pui să facă anumite activități ciclice, repetitive. Pe de altă parte, poți să îți mărești capacitatea de producție, pentru că un robot poate să lucreze fără lumină sau fără căldură”, a declarat la EBS Radio Răzvan Butuza, reprezentantul unei companii de echipamente electrice din Cluj, care furnizează și roboți.

Există și roboți care lucrează în tandem cu angajații, completând munca acestora, spune Rareș Budușan, reprezentant de vânzări al unei companii care este lider internațional în producția de roboți.

„Robot colaborativ înseamnă un robot care poate să lucreze împreună cu omul. Operatorul își face treaba lui în zonă, poate intra în contact cu robotul. De exemplu, dacă intră din greșeală în zona lui, a omului, efectiv robotul, în momentul în care pune piesa pe mâna lui sesisează, se oprește. Este capabil să lucreze inclusiv în domeniul medical, pe partea de recuperare medicală, astfel încât să determine cât la sută din efort este făcut de către pacient și cât de către robot, ceea ce omul nu poate să facă”, a explicat Rareș Budușan.

Noile tehnologii cresc producția și scad costurile

 

Costul unui robot colaborativ cu dotări „full option” ajunge la aproximativ 60.000 de euro, motiv pentru care, inclusiv instituțiile bancare ar trebui să găsească soluții adaptate pentru astfel de investiții, a mai spus specialistul.

Aproximativ 70 de companii își prezintă soluțiile inovative în domeniul roboticii și al digitalizării, la un târg de profil organizat la Cluj.

Noile tehnologii nu mai pot fi ocolite de firmele care vor să rămână competitive.

„Putem vedea în piață faptul că firmele care au rămas conservatoare nu se mai găsesc în topuri și probabil nu se mai regăsesc nici în acest târg. Un exemplu simplu – la prelucrarea sau debitarea metalului, de la debitarea manuală, pe care o știm cu toții, de acum 10 sau 20 de ani, s-a trecut la CNC-uri, la automatizări, la softuri care fac asta în câteva minute, la tăieri cu apă sau cu plasmă, nu se mai taie în mod tradițional. Asta crește randamentul, crește producția și scade costurile”, a spus Andrada Arion, responsabilul de comunicare al evenimentului.

În cadrul târgului numeroși roboți-colaborativi au fost „puși la treabă”, de către reprezentanții firmelor, executând sarcini precum manipularea unor cupe cu popcorn și servirea acestora către vizitatori sau desenarea unor portrete.

Îl puteți asculta pe Răzvan Butuza, care explică modul în care funcționează robotul Yumi, care pune popcorn în cupe.

Târgul Indeticom se desfășoară până mâine, la ora 19.00, la BTarena.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X