FOTO | Sabia călăului Clujului, expusă la Turnul Croitorilor

O expoziție cu arme și alte obiecte din Evul Mediu, intitulată „Între viață și moarte”, îi așteaptă pe curioși la Turnul Croitorilor din Cluj

Iatagane, săbii de mari dimensiuni folosite în luptele de acum câteva secole, dar și instrumente care ilustrează moravurile cu privire la pedepsirea infractorilor din Clujul medieval.

Asta pot vedea clujenii în expoziție deschisă la Turnul Croitorilor. Printre exponate se numără inclusiv sabia călăului Clujului, din secolul XVI, dar și un instrument cu ajutorul căruia erau însemnați infractorii periculoși, în acea epocă.

Săbii care măsoară peste 2 metri și care erau ținute cu două mâini de către luptători, dar și spade spectaculoase ca realizare, fac de asemenea parte din expoziție.

„Am inițiat această expoziție pentru a atrage cât mai mulți clujeni în Turnul Croitorilor. Interacționez cu mulți vizitoatori și mulți dintre ei, când vin în concediu, degajați, te întrebă: nu aveți aici un bărbat în armură. Și mi-am dat seama că toată lumea care vede acest turn și intră în el are niște așteptări. Nu putem face din acest turn din nou unul de apărare, pentru că Clujul este mult mai mare decât era în epoca medievală, dar cred că trebuie dat, din când în când, Cezarului ce e al Cezarului și turnului o expoziție cu tematică medievală”, a declarat pentru EBS Radio Anamaria Pop, angajată a Centrului de Cultură Urbană.

Expoziția „Între viață și moarte” este deschisă zilnic, până în 17 noiembrie, între orele 9.00 și 19.00, la Turnul Croitorilor.

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: