FOTO | Secretele din spatele cortinei de fier a Operei din Cluj, dezvăluite publicului

Opera Națională Română din Cluj-Napoca și-a deschis larg porțile, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființare.

Instituția de cultură a organizat tururi ghidate, în cadrul cărora curioșii au putut afla misterele din spatele cortinei și istoria instituției.

Cei fascinați de arta spectacolului au putut păși, alături de specialiști, în culisele Operei Naționale Române din Cluj. Acolo au aflat secretele din spatele fiecărui spectacol.

„Ocazia este de a vedea, prin intermediul acestor vizite ghidate, toate secretele care sunt puse la cale cu mare atenție, precizie și talent în spatele cortinei și în culise. Aceste tururi propun vizitatorilor noști descoperirerea reprezentațiilor cele mai îndrăgite, a foaierului, a fiecărui rang din clădirea noastră, urmând apoi să observe o galerie de costume, cele mai impresionante din istoria instituției”, a spus Simona Dordea, PR-ul instituției.

Opera Română din Cluj a fost prima instituție lirică înființată în țară, în 18 septembrie 1919, prin decizia Consiliului Dirigent al Regatului României. Iar prima reprezentație a avut loc în mai 1920.

Clădirea păstrează multe din elementele de acum 100 de ani.

„Scenotehnica de acum o sută de ani s-a păstrat aproape integral, mecanismul încă funcționează și funcționează într-un mod foarte corect și bun, în așa fel încât îl putem în continuare folosi și spectacolele se joacă cu succes și la Teatru și la Operă. Există o cortină de fier care s-a păstrat la noi în teatru, sunt puține teatre din țară care au această cortină încă activă. Este o cortină de fier care păstrează siguranța în caz de incendii. Și o dată pe an noi spunem că facem ploaie, cu ajutorul unui mecanism special cu care spălăm scena”, a explicat și Mihaela Bogdan Sandu, regizor artistic în cadrul instituției.

Clujenii care au avut șansa de descoperi secretele din spatele unui spectacol au fost impresionați. Ce au spus puteți asculta aici:

 

Un alt eveniment aniversar va avea loc maine. Pe Bulevardul Eroilor va fi vernisată o expoziție care cuprinde fotografii cu spectacole și personalități marcante ale operei.

 

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: