FOTO & VIDEO | Efectele ruperii de nori în județul Cluj: drumuri distruse de viitură și inundații

Ploaia a făcut prăpăd, marți seară, în județul Cluj. Cele mai mari probleme au fost pe drumul național dintre Călățele și Beliș, care a fost distrus de viitură.

Cei care locuiesc sau tranzitează zona au la dispoziție următoarele rute ocolitoare: DN1 R Huedin – DJ108C Văleni-Mănăstireni- – DJ103L MănăȘturu Românesc – Râșca – DJ103K Dealu Negru – Beliș, Huedin – Mărgău-Răchițele (DJ108C) -Dealu Botii DC121 – Bălcești – Beliș, Beliș- Dealu Negru – Râșca – Dangau Mare – Agârbiciu (DJ103K) – DN1E60 Căpușu Mare și Beliș – Râșca (DJ103K) – Mănăstireni (DJ103L) – Mănăstireni – Ardeova (DJ108C) – DN1E60.

De asemenea, apa a afectat structura rutieră care acoperă podul provizoriu de la intrarea în localitatea Valea Drăganului, iar drumul a fost închis. Astfel, cetățenii din Valea Drăganului, Lunca Vișagului și Tranișu trebuie să folosească următoarele rute alternative: fostul drum forestier Drăgan-Poieni, DC131 Traniș-Bologa, respectiv Baraj Drăgan-Remeți-Munteni-Bulz pentru mașini de mare tonaj.

În plus, drumul comunal dintre Vad și Bogata este blocat în mai multe puncte cu aluviuni. În alte localități, precum Dej, Nicula, Jichișu de Jos, Șomcutu Mic, Săcălaia, Fizeșu Gherlii sau Mintiu Gherlii, pompierii, localnicii și autoritățile locale au intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile afectate de inundații, dar și dintr-un adăpost în care se aflau 2.000 de miei.

 

Marți, județul Cluj s-a aflat sub un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, iar mai multe zone au fost, pentru câteva ore, chiar sub cod roșu. Acum, județul este sub cod galben cel puțin până joi dimineață.

 

Surse foto: Petre Ioan Marcus, SVSU Poieni

Sursa video: Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Cluj