FOTO | Strada Kogălniceanu s-a umplut de culoare. Zeci de meșteșugari își expun creațiile lucrate cu pasiune și migală

Timp de câteva zile, clujenii pot „gusta” din cultura maghiară, la propriu și la figurat. De la preparate culinare cu specific și până la haine tradiționale, bijuterii sau decorațiuni, toate pot fi găsite, în aceste zile, pe strada Kogălniceanu.

Zeci de meșteșugari și producători îi așteaptă pe curioși pe strada din centrul Clujului.

Printre ei se află doamna Irma din Odorheiul Secuiesc, pe care pasiunea pentru meșteșugul tradițional a făcut-o să ducă mai departe un obicei special.

Din mâinile ei ies decorațiuni, dar și accesorii pictate manual, cu multă migală, cu motive tradiționale.

„Țin foarte mult să fie obiecte funcționale, nu doar obiecte care adună praful. De exemplu pictez solnițe, cutii pentru condimente sau diferite obiecte, perii, tăvi și ceasuri. Mai pictez și bijuterii manual, cu diferite motive cu lalele. Eu am învățat meșteșugul din strămoși”, spune Kilyen Irma.

La târgul din centrul orașului, clujenii pot găsi nu doar obiecte tradiționale, ci și decorațiuni inedite.

Zsuzsanna a venit tocmai din Budapesta cu sute de flori realizate din ceramică. Artista creează, cu îndemânare, decorațiuni care pot fie să înlocuiască buchetul clasic de flori, fie să înveselească orice ghiveci.

„Facem flori din ceramică, în scop decorativ. Le putem folosi, de exemplu, în ghivece lângă plantele vii care nu înfloresc întotdeauna. Astfel se creează o atmosferă specială. Se pot folosi și în interior, și în exterior. Pentru a crea aceste flori ne folosim de creativitate. Folosim metoda clasică pentru a prelucra ceramica, iar materialul este ars în cuptor în diferite faze”, spune Petruska Zsuzsanna

Clujenii sunt impresionați de oferta meșteșugarilor.

„Îmi place totul. Meșteșugăritul, care cred că dispare încet, încet. Dar și cultura, și muzica, și persoanele”, spune o clujeancă.

„Sunt drăguțe, chiar te inspiră să faci cadou cuiva sau pur și simplu să faci o plimbare. Lucrurile artizanale, care sunt făcute de mâna omului simplu, mi se par interesante”, a spus o altă femeie.

Curioșii pot vizita standurile de pe strada Mihail Kogălniceanu până duminică, 25 august.

 

Ioana Pîrlea

 

Ascultați aici materialul difuzat la EBS Radio:

 

Ne poți asculta și aici: