FOTO | Un elev motivat este unul care învață! Elevii de la „Bălcescu”, încântați de lecția predată de arhitectul Șerban Țigănaș

Casa unde s-a născut Matei Corvin, sediul aeroportului sau clădirea The Office sunt câteva dintre obiectivele care ar trebui să figureze într-un tur al Clujului, în viziunea copiilor.

Zeci de elevi de clasa a III-a de la Liceul „Nicolae Bălcescu” au participat astăzi la o oră altfel, alături de arhitectul Șerban Țigănaș.

Copiii au spus ce clădiri îi impresionează cel mai mult în oraș, dar au aflat și ce înseamnă o construcție reușită.

 

Experiența a fost una inedită și pentru arhitectul Șerban Țigănaș, absolvent al Liceului „Nicolae Bălcescu”, potrivit căruia cunoștințele minime de arhitectură îi ajută pe copii să își dezvolte de mici simțul estetic.

„A fost fascinant. Cea mai mare surpriză a fost dorința lor de a comunica, de a discuta. Nu mă așteptam. Sunt obișnuit de la facultate, când uneori trebuie să trag de studenți să-și exprime o opinie deși poate o au, dar nu vor să o rostească în public sau nu vor să se expună unor critici sau comentarii sau opinii diferite, sau poate din alte motive. Aici, răspunsurile lor veneau aproape înainte de a termina întrebarea. Nu am putut să fac față la atât de multe dorințe de a spune ceva despre subiectele pe care le-am aruncat în discuție”, a spus Șerban Țigănaș.

Întâlnirile în care profesioniști de succes interacționează cu elevii, le arată acestora că studiile școlare au finalitate practică.

„Îi ajută foarte mult pe elevi, îi motivează să vadă rostul școlii și un elev motivat este unul care învață și o să îi crească performanțele școlare. Au văzut noile clădiri, clădirile viitorului care se proiectează acum, iar totul se întâmplă pe calculator. Și văd și rostul calculatorului. Apoi matematică, pentru că nu poți să fii arhitect fără să calculezi și fără să gândești. Iar pe mine, ca învățătoare, mă ajută foarte mult pentru că având un model le zic: uite, vedeți? Domnul a învățat și noi, la rândul nostru, trebuie să învățăm”, a spus învățătoarea Diana Muncaciu, de la Liceul „Nicolae Bălcescu”.

Proiectul orelor informale a fost inițiat de părinții elevilor clasei a III-a E de la Liceul „Nicolae Bălcescu”.

Copiii au mai avut o întâlnire similară cu judecătorul Cristian Dănileț și vor mai interacționa cu specialiști din domenii precum IT sau administrație publică.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: