FOTO & VIDEO | Cu tricolorul în suflet, la 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Sute de clujeni au participat în această dimineață la sărbătorirea zilei de 24 ianuarie la Cluj.

În ciuda frigului de afară, oamenii au asistat la ceremonia religioasă, dar și la parada militară, care a făcut deliciul celor mici. Festivitățile s-au încheiat ca în fiecare an cu Hora Unirii.

Oamenii spun că Unirea Principatelor își păstrează importanța și în secolul vitezei și trebuie marcată ca atare:

 

Ca în fiecare an, ceremoniile au avut loc pe strada unde este amplasat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, artizanul Unirii Principatelor Române.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Programul manifestărilor va continua, de la ora 16.00, cu un spectacol folcloric în Piața Unrii. De la ora 18.00, la cinema Florin Piersic va avea loc proiecția peliculei „Iacob”, în prezența actorului Dorel Vișan și a criticului de film Irina Margareta Nistor.

Tot astăzi, de la ora 19.00, cunoscutul interpret și compozitor de muzică folk Mircea Vintilă va susține un concert în Piața Unirii. Programul dedicat celor 161 de ani de la Unirea Principatelor Române se va încheia în Piața Avram Iancu, unde la ora 20.00, este programat focul de artificii.

Toate aceste manifestări vor perturba circulația rutieră pe strada Napoca, precum și în piețele Unirii și Avram Iancu.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Facebook/Emil Boc

 

Ne poți asculta și aici: