FOTO&VIDEO | Autoritățile au găsit „ac de cojocul” celor care mâzgălesc pereții clădirilor. Un aparat 100% ecologic

Graffiti-urile de pe clădirile publice și private din Cluj-Napoca vor fi curățate cu un utilaj special, care folosește doar substanțe ecologice.

Echipamentul, care funcționează pe bază de abur și apă, a fost testat pe o clădire de pe strada Potaissa și urmează să fie predat în gestiunea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public.

Autoritățile au identificat aproximativ 70 de clădiri publice de pe care vor putea fi curățate atât graffiti-urile, dar și alte impurități, și tot atâtea imobile private pentru curățarea cărora sistemul va putea fi utilizat contra-cost.

Aparatul poate fi folosit inclusiv la curațat marcaje și indicatoare de circulație, urme de gumă de mestecat, dar și pete de ulei de pe borduri și de pe trotuare.

Achiziția echipamentului va îmbunătăți imaginea orașului, în special a zonei centrale, susțin autoritățile.

„Aparatul funcționează și produce efectele pe care le-am dorit și anume să fie curățate clădirile de graffiti. De asemenea, vor putea fi curățate monumentele, petele de ulei din pavaje sau semnele de circulație. Ceea ce e foarte important, și subliniez, totul este nepoluant, ecologic, și nu este folosită niciun fel de substanță care să fie dăunătoare pentru mediu sau sănătatea oamenilor. Vom avea un centru al orașului care să corespundă exigențelor europene și apoi avem mijloacele pentru a-l menține curat”, a declarat primarul Emil Boc.

Echipamentul, care cântărește 750 de kilograme, a costat 50.000 de euro. Autoritățile au precizat că, în paralel cu curățarea graffiti-urilor de pe clădiri, vor exista în continuare zone speciale destinate artiștilor care utilizează această tehnică de artă stradală, respectiv cele incluse în proiectul „Artă în curtea școlii”.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: