Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO&VIDEO | Copiii au ocupat Opera din Cluj! Prințese, regi și clovni i-au purtat prin toate încăperile clădirii

Sute de copii s-au plimbat astăzi prin toate încăperile clădirii Operei Române, au aflat o mulțime de lucruri care i-au fascinat și au cântat alături de artiști.

Aproximativ 9.000 de costume sunt găzduite în magaziile Operei Naționale Române din Cluj, iar circa 150 dintre ele sunt folosite la fiecare spectacol. În incinta Operei există și o scenă mică, dar și săli de repetiții pentru balet, soliști și instrumentiști. Sunt câteva dintre lucr urile pe care sute de elevi le-au aflat în premieră în cadrul unor tururi ghidate organizate de Opera clujeană.

Prințese, regi, clovni și alte personaje de basm au ghidat câteva sute de elevi clujeni din clasele I-IV în culisele Operei Române din Cluj.

Micuții au aflat povestea sălii de peste 900 de locuri a clădirii construite acum mai bine de un veac și au ajuns în încăperi despre care nu știau că există.

Ce le-a plăcut?

 

Deschiderea apetitului copiilor pentru muzica de operă este esențială pentru ca spectacolele să aibă audiență și în viitor.

„Familiarizăm copiii cu spectacole de operă. Vrem să le arătăm că opera nu este un spectacol tabu, este foarte accesibil și încercăm să îi creștem, cumva. Au ocazia de a afla cum se naște un spectacol de operă, dar pe toate departamentele. Câți oameni lucrează, în afară de cei 7 soliști care sunt de obicei pe scenă, sau coriști, artiști-instrumentiști. Mai sunt foarte multe persoane care lucrează în spatele cortinei, de la mașiniști la recuziteri. Avem solicitări în plus față de cum am preconziat și încercăm să facem aceste tururi o dată pe lună”, a declarat pentru EBS Radio solistul Iulian Sandu, „regizorul„ acestor întâlniri.

Dezvoltarea gustului pentru frumos este esențială pentru copii.

„Am vrut foarte mult să ajung cu copilașii la Operă pentru a vedea și ei culisele. Au fost foarte încântați și sper că le-am suscitat interesul. Sunt extrem de muzicali, foarte receptivi și sunt convinsă că vor dori să vină cât de des la operă, pentru a-și dezvolta gustul pentru frumos, sensibilitatea, pe care ei oriculm o au la vârsta la care sunt, dar și să dezvolte respectul față de munca artistului”, a declarat și învățătoarea Oana Simișdean.

 

Opera clujeană le-a pregătit copiilor și alte surprize în perioada următoare. Una dintre ele este spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci”, care are programate șase reprezentații în perioada următoare, toate fiind sold out.

 

Ovidiu Cornea

 

Materialul difuzat la EBS Radio

 

X
X
X