FOTO&VIDEO | Cum a început anul la cea mai mare școală din Cluj

Școala a început astăzi, dar în condiții speciale, adaptate contextului generat de pandemia de coronavirus. S-a renunțat la ceremoniile obișnuite, dar în unele școli au avut loc mici festivități pentru copiii din clasa pregătitoare sau cei care au schimbat ciclul de învățare. Este și cazul liceului „Onisifor Ghibu”, cu peste 2.000 de elevi, de la clasa 0 până la a XII-a.

La liceul din cartierul clujean Grigorescu au fost alocate trei curți pentru organizarea de festivități, restrânse, pentru elevii din cele opt clase pregătitoare care au început azi noul an școlar.

Cei peste 25 de elevi din fiecare clasă și părinții acestora au format câte un cerc în jurul fiecărei învățătoare, iar aceasta i-a strigat pe rând pe cei mici. Clasele au fost împărțite în câte două grupe, iar elevii, cu măștile pe gură și nas, au mers încolonați în șir indian înspre clasă.

 

Fiecare s-a întors la părinți,  din mini-turul ghidat în propria clasă, cu un mic suvenir. Elevii claselor a V-a și cei de a IX-a, împărțiți în câte 2 grupe, au avut parte de festivități direct în sălile de clasă. Ce au spus o parte din elevii care au pășit pentru prima oară la școală, sau cei care au reînceput azi cursurile puteți auzi mai jos:

 

Părinții au fost cel puțin la fel de emoționați ca cei mici.

 

Respectarea distanțării fizice reprezintă o provocare și pentru cadrele didactice.

„E o oarecare teamă și nesiguranță pe care am simțit-o la ei tocmai pentru că sunt prea mici și nu înțeleg ce presupune această distanțare. Emoția se simte, copiii de obicei își găsesc încurajare și sprijin prin îmbrătișări, dar, de data aceasta, ne-am lipsit de ele. Totuși, încercăm să compensăm, astfel că încercăm să ne adaptăm. Inteligența asta înseamnă: să ne adaptăm provocărilor pe care le avem și mediului nou. E o situație grea pentru toți, dar încercăm să facem față”, a spus învățătoarea Karima Hetea.

Doar trei serii de elevi vor merge zilnic la școală

La liceul „Onisifor Ghibu”, măsurile de distanțare s-au suprapus cu lucrările de construcție a unui nou corp de clădire, pentru elevii de gimnaziu. Astfel dintre clasele 0 – IV, doar cei din clasele pregătitoare vor veni zilnic la școală.

„Ne-a fost un pic mai greu să ne organizăm, deoarece nu avem suficient spațiu să avem efectiv copiii la școală. Pregătitoarele vin efectiv la școală, în două schimburi, cele de primar în sistem hibrid.  Clasele de gimnaziu și de liceu vor veni în sistem hibrid, cu excepția claselor A XII-a, care vin efectiv la școală. Într-o lună, o lună și ceva și elevii din clasele a VIII-a vor veni la școală, în fiecare zi”, ne-a declarat directorul Mihaela Coța.

Mai mult, școala a apelat la spații auxiliare, cum sunt 2 săli de conferințe ale Inspectoratului Școlar Județean, unde vor învăța două clase de a XII-a.

Aproape 97.000 de elevi au început școala în județ

În Cluj, în aproape 320 de unități de învățământ din cele peste 420 din județ, elevii și preșcolarii au revenit în sălile de clasă. În altele aproape 100, cele mai multe în orașe, vor merge zi de zi la școală doar elevii claselor primare și cei din anii terminali, restul urmând să alterneze orele la școală cu cele online.

Pentru începerea anului școlar, unitățile de învățământ au transformat spații din cele mai diverse, precum săli de sport, de mese sau de conferințe în săli de clasă.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: