Gaia, instalația-vedetă a festivalului Lights On din acest an

Astăzi începe Lights ON, festivalul care luminează întregul oraș cu ajutorul unor instalații artistice.

Dacă anul trecut, clujenii au fost luați prin surprindere de lucrări amplasate în biserici sau în curți interioare, de această dată, evenimentul va aduce lumina pe strada Potaissa, în incinta unei clădiri de birouri din cartierul Mărăști sau la Biblioteca Județeană Octavian Goga.

În total, au fost pregătite 14 instalații.

„Pe clujeni și nu numai îi așteaptă un circuit compus din mai multe instalații de lumină, dintre care unele create de artiști locali, studenți, iar altele aparțin unor artiști internaționali precum Luke Jerram, cel care anul trecut ne-a adus Luna – Museum of The Moon, iar anul acesta ne aduce Gaia, adică Pământul”, spune Larisa Jitaru, manager de comunicare al evenimentul.

Tema generală a acestei ediții este Conștientizarea, cu trei direcții clare: mediu, arhitectură și relația individ-comunitate.

„Tema este awareness, iar scopul este de a semnala oarecum probleme mai mici sau mai mari cu care ne confruntăm, să le conștientizăm îndeaproape. De exemplu, mai avem o instalație dincolo de Gaia, care se numește Păianjenul și care va acoperi o clădire în paragină, tocmai pentru a atrage atenția asupra faptului că arhitectura veche nu este suficient valorificată”, a mai spus Larisa Jitaru.

Clujenii care vor să afle poveștile instalațiilor artistice se pot alătura, în fiecare seară, tururilor ghidate organizate în cadrul festivalului. Lights ON se desfășoară până în 15 decembrie.

Festivalul s-a asociat în acest an cu evenimente similare din Marea Britanie și Norvegia, astfel o instalație cu mesajul „Mi-e dor de tine” a fost amplasată în Londra în urmă cu două săptămâni. Astăzi, pe un pod din Cluj-Napoca a fost amplasat și un răspuns la acest mesaj: „Și mie”.

 

Ioana Pîrlea

 

Sursa foto: Facebook/Lights On

 

 

Ne poți asculta și aici: