Gherla intră în carantină, începând de joi. În Turda și alte șapte comune, masca de protecție devine obligatorie afară

În Gherla, incidența cazurilor de Covid-19 a a ajuns la 8,44 la mia de locuitori. Pentru a preveni răspândirea virusului, Comitetul Judeșean pentru Situații de Urgență a decis instituirea carantină în municipiu municipiului, începând de joi.

De asemenea, purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie, iar elevii vor continua cursurile online. Tranzitarea localității va fi permisă, însă fără ca cei care fac acest lucru să oprească. Cei care ies din localitate trebuie să prezinte fie documente de la angajator, fie o declarație pe proprie răspundere, dacă au alte urgențe. Declarația poate fi descărcată sau copiată de mână de aici.

Măsurile impuse în Gherla pe timpul carantinei

➡️În/Din zona menționată este permisă intrarea/ieșirea pentru:
⏺ transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;
⏺persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor;
⏺persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate;
⏺persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
⏺elevii care au domiciliul în zona menționată și care urmează cursurile unor unități de învățământ din alte unități administrativ-teritoriale pentru care nu este dispusă măsura de carantină zonală,
⏺deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
⏺deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
⏺urgențe medicale;

❗️Toate persoanele menționate vor prezenta autorităților competente un document din care să rezulte calitatea de elev, legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al deplasării.

❗️Este permisă tranzitarea localităților menționate, de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localități.

❗️Este strict interzisă intrarea/ieșirea în/din zona menționată, prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Turda și alte 7 comune intră în scenariul roșu

Tot începând de joi, în Turda, dar și în comunele Câțcău, Izvorul Crișului, Jucu, Luna, Mintiu Gherlii, Tureni și Viișoara, masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, cu excepția copiilor care nu au împlinit vârsta de 5 ani. Amenzile pentru cei care nu poartă mască sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

În toate aceste localități, incidența cazurilor de Covid-19 a depășit astăzi 3 la mia de locuitori.

De asemenea, cinematografele, sălile de spectacole, restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri de noroc se închid. Servirea alimentelor sau băuturilor se va putea face la terasă sau în sistem de livrare la domiciliu.

În interior, este permisă servirea de alimente și băuturi doar în restaurantele și cafenelele hotelurilor, motelurilor sau a altor unități de cazare și doar pentru clienții cazați.

Toți elevii din aceste localități vor trece la învățământul exclusiv online.

 

Foto: Prefectura Cluj

 

Ne poți asculta și aici: