Graba nu ajută… treaba, sau când să mergi la medic, după Covid. Observațiile unui pneumolog

Prezentarea la medic în prima lună după vindecarea de Covid-19 nu este foarte relevantă pentru pacient, întrucât eventualele simptome sunt cel mai adesea “rămășițe” ale bolii pe care organismul le curăță în timp, dar nu neapărat sechele, a spus la EBS Radio medicul pneumolog Bogdan Mincu. Excepție fac situațiile când simptomele post-Covid se înrăutățesc pe zi ce trece.

Bogdan Mincu, medic pneumolog în sistemul privat, a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii Forum EBS, realizată de Ovidiu Cornea. Tema tratamentului pacienților Covid a mai fost abordată anterior și în alte ediții ale emisiunii, alături de medici din spitale de stat, specialiști în sănătate publică sau din industria farmaceutică.

„Sunt foarte multe cazuri în care pacienții vor să ajungă (la medic, n.red.) dacă se poate ieri. Noi cel puțin, le explicăm, recomandarea noastră, bazată pe anumite ghiduri europene, este să treacă undeva la 2 luni și ideal undeva spre 3 luni de la momentul vindecării până la consultul post-Covid. Sunt pacienți care ascultă recomandările noastre, alții care nu, încercăm să facem față provocărilor”, a spus la Forum EBS medicul Bogdan Mincu.

„Rămășițe ale bolii, nu sechele!”

„Trebuie să înțelegem că în momentul în care agentul patogen, virusul, dispare din organism, practic ne vindecăm de infecție, organismul are nevoie de o perioadă să facă curat ‘la locul de muncă’. La o pneumonie banală durata asta era undeva între 2 săptămâni și 2 luni. Pentru mine asta este o problemă, de ce? Dacă pacientul se întoarce în perioada asta, eu trimit pacientul să își facă analize, o radiografie, niște analize de sânge și am foarte mari șanse să prind perioada asta de vindecare și să mă gândesc că boala nu s-a vindecat încă, încă avem probleme și hai să vedem cum le rezolvăm. Pe când ele în realitate sunt pur și simplu niște rămășițe pe care organismul nu a reușit încă să le curețe”, a explicat specialistul.

„Din experiența mea de până acum, la câteva sute bune de pacienți văzuți post-Covid, realmente suspiciuni de sechele am avut în 2-3 cazuri. La majoritatea cazurilor, atât simptomele cât și aspectul radiologic au dispărut. Perioada din momentul în care te vindeci până când dispar lucrurile atât pe radiografie, sau pe CT (Computer Tomograf), cât și simptomele, poată să țină undeva între 3-6 luni”.

„Nu avem mare lucru cu c e să îl ajutăm pe pacient, la o lună post-Covid!”

Și atunci, mergi degeaba la medic la scurt timp după Covid? este întrebarea care s-a impus:

„Nu este nicio problemă, nu este nici rău. Desigur, recomandarea este ca după o formă severă sau moderată de boală, mai ales dacă ai rămas cu simptome, într-adevăr să vii la medic să vedem ce se întâmplă…”, a evidențiat doctorul.

„Dar acest mers la medic nu ar trebui să fie chiar după o lună de zile, pentru că dincolo de faptul că nu am mare lucru cu care să îl ajut pe pacient, sunt simptome cu care pot lucra, la care pot să dau un tratament pacientului  să îi meargă bine, dar sunt și simptome care trec atunci când vor ele, nu când vrem noi.  La o lună pot să văd un pacient, să îi rezolv unele din simptome, dar nu o să îl trimit la o radiografie, sau la un CT, că o să văd exact ce s-a întâmplat în timpul bolii. Nici nu vreau să îl sperii, pentru că atunci când vede suspiciune de un anumit diagnostic, mai complicat, nici pacientul nu are un confort psihic adecvat. O să ceară a doua părere, a treia părere, ceva ce am încurajat pacientul mereu, dar (în acest caz. n.red.) putem să evităm lucrurile astea și să le temporizăm. Mai ales dacă este vorba de examinări radiologice sau explorări funcționale”, a detaliat el.

Esențială este urmărirea evoluției simptomelor, întrucât acestea ar trebui să scadă în intensitate treptat, pe măsură ce organismul curăță și ultimele rămășițe ale bolii. Dacă ele se menține sau chiar se înrăutățesc, atunci prezentarea la medic este necesară, a mai afirmat Bogdan Mincu.

Monitorizare de la 3 luni încolo, dacă plămânul rămâne modificat

Lucrurile pot sta diferit, dacă pacientul se prezintă la medic după aproximativ 3 luni, a arătat Bogdan Mincu:

„Dacă vii la 3 luni, facem un CT, ne uităm la structura plămânului, dacă sunt modificări, dacă sunt îl urmărim la 6 luni. Este important să ne uităm dacă sunt și simptome, pentru că dincolo de această monitorizare de structură, am avut pacienți la care persistau aceste modificări și care nu aveau niciun fel simptome. Aceste cazuri presupun efectiv monitorizare, un CT la 3 luni, la 6 luni și vedem ce se întâmplă”.

Mincu a subliniat, pe de o parte, că a discutat din perspectiva specializării lui, de tratament al plămânului, dar că pe de altă parte în monitorizarea pacientului de la 3 luni încolo, evoluția trebuie corelată și cu calitatea vieții generală a pacientului. Cu alte cuvinte, dacă pacientul s-a recuperat după boală, dar radiologic mai persistă o modificare a plămânului, cel mai probabil și acest organ își va reveni la normal: „Nu putem vorbi de o calitate a vieții normală, cu o modificare importantă a plămânului!”, a apreciat el, menționând însă că aceste corelații vor trebuie stabilite și de studii.

E nevoie de un protocol, standardizat post-Covid

Bogdan Mincu a mai spus că deocamdată lipsesc protocoale clare de parcurs al pacientului care a trecut prin boală și că lucrurile rămân la latitudinea a specialistului din spital, sau a ceea ce consideră pacientul că e cel mai bine să facă după vindecare. „Pacienții sunt influențați inclusiv de ce aud în media”, a spus pneumologul.

Acest „mic haos” ar putea fi evitat prin întocmirea, de către autoritățile centrale în special, a unor protocoale clare, care să prevadă o practică standardizată pentru pacient în post-Covid. Acestea pot fi particularizate acolo unde există semne de îngrijorare, a spus medicul.

Până atunci, apelarea masivă la medic, când încă nu este cazul, poate limita accesul unor pacienți care suferă de alte afecțiuni pulmonare, cronice în special.

Ascultați mai jos întreaga discuție de la Forum EBS, în care medicul a vorbit și despre alte provocări cu care s-au confruntat pacienții și medicii în pandemie, în special tratamentul pacienților cu o afectare din mai multe patologii. Dialogul este disponibil în format video și pe pagina de Facebook a EBS Radio:

 

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: