Guvernul a adoptat legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Aceasta trebuie aprobată în Parlament.
Legea a fost emisă după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu Covid-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.
Astfel, termenii „carantină” și „izolare” au fost mai bine definiți prin lege. Potrivit sefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, „carantina” este destinată persoanelor sănătoase, iar „izolarea”, celor infectate.
„Prim proiectul de lege am dorit să abordăm problema mai general, nu numai pentru Covid-19. Am încercat să fie cât mai clare acțiunile și termenii din legea respectivă. Carantina persoanelor are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a spus Raed Arafat.
În același timp, termenul „izolare” reprezintă o măsură care constă în „separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personalul spitalului sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului este depășită”, a mai precizat șeful DSU.
Legea se va putea aplica și în cazul altor evenimente epidemiologice.
Astfel, Prefecturile, prin comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor prin ordin al comandantului acțiunii.
„Nimeni nu ia decizia singur. Întotdeauna există o implicare a părții științifice, fie că vorbim de direcțiile de sănătate publică, fie de Institutul Național de Sănătate Publică, fie de Grupul de suport tehnico-științific care face parte din CNSU”, a mai spus medicul Raed Arafat.
Tătaru: „În urma deciziei CCR avem cu 550 de pacienți mai puțini internați în spitale
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că numărul pacienților care au fost externați la cerere, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României, a ajuns la 550.
„Proiectul legislativ e necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină, izolare, chiar și internarea în spital”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
El a spus că de duminică până luni sunt cu 550 de pacienți mai puțini internați în spitale.