Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi hotărârea pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Pe de altă parte, vor fi ridicate mai multe restricții.

Între noile activități care vor fi permise a fost anunțată reluarea oficierii slujbelor în biserici, dar cu respectarea unor reguli: numărul de persoane va fi limitat în funcție de spațiul disponibil, iar participanții vor purta măști.

„Aceste reluări de slujbe sau adunări religioase în interior se fac la fel, în contextul respectării acelei distanţări fizice. Numărul de persoane aflat în interiorul bisericilor sau sălilor de cult se va face în funcţie de suprafaţa acestor săli. Numărul de persoane va ţine cont de distanţarea fizică, la fel obligativitatea păstrării măştilor este în curs”, a afirmat Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului Sănătății, pentru sportul în aer liber trebuie să se respecte aceleaşi condiţii de igienă, de distanţare fizică.  De asemenea, este în continuare limitată participarea la eveniment. „Orice eveniment privat în interior nu va depăşi numărul de 20 de persoane, iar evenimentele private în aer liber nu vor depăşi un număr de 50 de persoane”, a precizat el. Tătaru a adăugat că un următor pachet de măsuri de relaxare ar putea fi adoptat după data de 1 iulie.

Prelungirea stării de alertă vine, la pachet, cu obligaţia de a purta în continuare mască în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport și, de asemenea, vor fi efectuate în continuare triaje epidemiologice.

Pe de altă parte, anumite prevederi din ultimele luni nu mai sunt valabile în noua formă a măsurii. De exemplu, nu vor mai putea fi făcute achiziții directe. Menținerea stării de alertă este esențială pentru a putea lua rapid măsuri în cazul apariției unor probleme, a precizat șeful DSU, Raed Arafat.

Măsura de prelungire a stării de alertă trebuie supusă însă, din nou, încuviinţării Parlamentului. Social-democrații au anunțat că vor vota pentru prelungirea măsurii, dar cu unele modificări – doar pentru 15 zile și cu reluarea anumitor activități.

Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică până acum, peste 22.500 de persoane din toată țara s-au infectat cu noul virus.

Ne poți asculta și aici: