Icoana Maicii Domnului de la Nicula, considerată făcătoare de minuni, va fi scoasă din biserică pentru credincioși

Icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Nicula va fi scoasă vineri seara din biserică pentru ca cei care participă la slujbă să se poată închina la ea. În acest an, însă, icoana nu poate fi atinsă.

Scoaterea icoanei din biserică are loc doar la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. De altfel, mulți dintre pelerinii prezenți an de an la Nicula vin în mod special să se roage la icoană, convinși de faptul că are puteri tămăduitoare sau că îi poate ajuta să rezolve problemele pe care le au.

În acest an, însă, din cauza pandemiei, credincioșii se pot închina doar de la o distanță de un metru și jumătate, fără a avea contact cu aceasta.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula a fost realizată în 1681 de preotul Luca, din localitatea clujeană Iclod. Potrivit unui proces verbal scris de câțiva militari austrieci, aceasta ar fi lăcrimat încontinuu, timp de 26 de zile, în anul 1699. De-a lungul vremii, icoana s-a aflat în castelul guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, mai târziu a fost confiscată de comuniști, iar apoi a fost recuperată la insistențele episcopului ortodox Teofil Herineanu.

Într-un final, după ce a fost restaurată la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, icoana Maicii Domnului a revenit la mănăstirea Nicula.

Participanții la evenimentele religioase din aceste zile de la Nicula trebuie să poarte mască de protecție pe tot parcursul manifestărilor, să păstreze distanța fizică și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în biserică.

 

Ne poți asculta și aici: