Idei pentru Cluj. Peste 30 de proiecte au fost depuse deja de locuitorii orașului în cadrul Bugetării participative

Pietonalizarea în intregime a străzii Eroilor, o competiție de trotinete electrice, dar și monitorizarea pașilor făcuți de clujeni și premierea celor care merg cel mai mult pe jos.

Pasarele pietonale în cele mai aglomerate zone din oraș este propunerea unui clujean care, taximetrist fiind, petrece foarte multe ore în trafic.

 

Acestea sunt doar câteva dintre inițiativele propuse în noua ediție a programului de bugetare participativă, la o săptămână de la debutul acesteia.

Peste 30 de inițiative au fost depuse deja pe platforma online a programului. De exemplu, un taximetrist clujean, Paul Aramă, propune realizarea mai multor pasarele pietonale în cele mai aglomerate zone din oraș.

„Am văzut chestia asta în mai multe locuri și afară, și la mare, și la Otopeni, pe șoseaua București-Otopeni, dar și în afară, chiar și în orașe. Este o soluție, este ceva pentru sporirea siguranței pietonilor și pentru descongestionarea traficului în zonele aglomerate. La sensul giratoriu în Mărăști ar merge perfect, în zona Zorilor pe Observator la sensul giratoriu, la Recuperare în sensul giratoriu, trecerea de pietoni de la Sigma, în zona centrală, pe Corneliu Coposu, că tot au fost accidente acolo, dar și pe Calea Baciului”, a declarat pentru EBS Radio Paul Aramă.

Inițiative precum introducerea autobuzelor școlare, colorarea de către artiști a mai multor școli sau suprailuminarea trecerilor de pietoni nesemaforizate, sunt câteva dintre proiectele propuse prin programul de bugetare participativă de anul trecut realizate sau în curs de realizare. Prin propunerile pe care le fac, locuitorii participă la conturarea unor direcții de dezvoltare ale orașului.

„Principiile de la care pornesc propunerile cetățenilor au fost adoptate în decursul ultimilor doi, trei ani de către administrație ca și filozofie de lucru, ca și perspectivă de a vedea dezvoltarea orașului. Ce ne așteptăm și ne dorim de la ediția aceasta de bugetare participativă este o creștere a calității proiectelor în perspectiva definirii cât mai clare și corelării aspirațiilor proiectului cu resursele pe care le anticipează și le estimează, precum și cu calendarul. Ne dorim proiecte noi, care să aibă în centru oamenii și locuitorii orașului”, a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Clujul a fost în 2017 primul oraș din țară care a demarat un program de bugetare participativă online. În fiecare an, cele mai votate 15 proiecte de către clujeni sunt integrate în planurile de investiții ale municipalității. Proiectele pentru actuala ediție se pot depune până în 11 august.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: