Imobiliare | Clujul rămâne cel mai scump oraș din țară. Metrul pătrat este și cu 400 de euro mai mare ca la Timișoara

Cluj-Napoca rămâne în top când vine vorba despre prețurile apartamentelor.

Foto: Cristi Popescu

 

Orașul este în continuare cel mai scump din țară, cu un preț mediu de 1.610 euro pe metru pătrat, potrivit unui studiu realizat de site-ul analizeimobiliare.ro.

Diferențele față de imobilele din alte localități sunt majore: în Capitală, de exemplu, prețul mediu pe metru pătrat este cu 230 de euro mai mic, iar în Timișoara cu aproape 400 de euro.

În Cluj, cererea este în continuare foarte mare, însă oferta constructorilor tot mai mică.

„Nu prea ai unde să mai construiești, adică sunt foarte restrictive zonele de construcții de blocuri. Iar faptul că nu avem terenuri cu Plan Urbanistic Zonal a făcut să crească prețul la cele puține care mai sunt. Iar prețul pe metru pătrat este mult mai scump față de București, Timișoara, Iași, unde terenul este plat, deci mult mai ușor de construit și, în consecință, prețurile de acolo sunt mult mai mici. Și automat orice constructor se raportează și la prețul pe metru pătrat și la investiția de a construi pe diferență de nivel. De exemplu, ca să construiești pe o diferență de nivel escavezi două nivele, cel puțin, și atunci costurile sunt mult mai mari”, a declarat pentru EBS Radio agentul imobiliar Gigi Ștefan.

La polul opus sunt orașe precum Reșița sau Giurgiu, unde prețul mediu este de 500 de euro pe metru pătrat.

Astfel, de banii cheltuiți pe o singură locuință în Cluj, cumpărătorii ar putea achiziționa trei apartamente cu aceleași caracteristici în unul din aceste orașe.

 

Ioana Pîrlea