Încă 11 locuri de terapie intensivă (ATI), disponibile de astăzi la Cluj. Care este capacitatea totală în județ

Încă 11 locuri de terapie intensivă sunt disponibile de astăzi, la Cluj-Napoca, pentru pacienții cu coronavirus. Acestea au fost create în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase. 

„Începând de astăzi mai avem o secție nouă de terapie intensivă care funcționează la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, de 11 paturi, deci în total avem 20 de paturi la Boli Infecțioase, plus cinci la Pneumotfiziologie, deci 25 în total, dintre care sunt ocupate 11. În situația în care va fi necesar avem la dispoziție o unitate mobile de terapie intensivă, acel TIR, cu paturi de ATI, 11 la număr, care poate fi disponibilă la Cluj în câteva ore de la data la care o solicităm. Este alocată județului Cluj, este în proprietatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dacă va fi necesară va fi funcțională, va fi operațională la Cluj în câteva ore de la momentul solicitării”, a declarat pentru EBS Radio prefectul Mircea Abrudean.

Dacă va fi cazul să ajungă la Cluj, unitatea mobilă ar urma să funcționeze în curtea Spitalului de Boli Infecțioase.

Peste 100 de ventilatoare în județ

Potrivit prefectului Mircea Abrudean, în acest moment în spitalele din județ există peste 100 de aparate de terapie funcționale, ventialtoare mecanice pentru paturi de ATI:

„ S-au mai achiziționat de către Spitalul Județean, s-au mai primit donații și la Spitalul de Boli Infecțioase și la alte spitale, avem o capacitate ridicată de ventilatoare și de paturi de terapie intensivă, în toate cele 16 unități sanitare publice din județ”.  În caz de nevoie, o parte dintre acestea pot fi transferate la Spitalul de Boli Infecțioase pentru amenajarea de noi secții de terapie intensivă.

Capacitatea ATI în județ

Potrivit prefectului Clujului, capacitatea ATI în județ este de:

  • 25 de paturi ATI (11 inaugurate luni);
  • Unitate mobilă ATI, cu alte 11 paturi, care poate deveni operațională în caz de nevoie;
  • Peste 1.100 de aparate de terapie intensivă și ventilatore în cele 16 spitale din județ;

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: