Începe TIFF. Cinefilii, așteptați cu peste 130 de titluri în locații inedite

Festivalul Internațional de Film Transilvania se desfășoară începând de vineri, 31 iulie, la Cluj, timp de zece zile, exclusiv în aer liber.

(Foto: TIFF 2018, / Nicu Cherciu)

 

Ediția din acest an este una diferită, în contextul pandemiei, însă organizatorii au pregătit peste 130 de titluri, potrivite pentru toți cinefilii.

„Este o ediție într-adevăr diferită, mult mai diferită decât ne imaginasem noi că va fi. Toate evenimentele se petrec în locații outdoor. Avem foarte multe filme și am reușit să păstrăm o mare parte din secțiunile cu care publicul era învățat, iar anul acesta este un an al recordului în ceea ce privește competiția Zilelor Filmului Românesc, este un an de premiere. Avem, de exemplu, „Malmkrog” – filmul lui Cristi Puiu care a luat premiul de regie la festivalul de film de la Berlin. Și, foarte important, în program avem centenarul Fellini, 100 de ani de la nașterea marelui cineast, și vom vedea cele mai bune filme ale sale, pentru prima dată în copiile restaurate. Ediția din acest an TIFF este, poate, una dintre singurele mari ocazii ale acestui an în care publicul se poate întâlni cu cineaștii. Iar multe dintre filme vor putea fi văzute doar în cadrul festivalului”, a explicat, pentru EBS Radio, Laura Ducu, coordonator comunicare în cadrul TIFF.

Filmul francez „La Belle Epoque” va deschide ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Comedia romantică, o producție din 2019, o are ca protagonistă pe Fanny Ardant, distinsă acum doi ani cu trofeul pentru întreaga carieră în cadrul festivalului clujean.

De-a lungul celor zece zile de TIFF, proiecțiile vor avea loc atât în locații devenite deja tradiție cum sunt Piața Unirii, respectiv domeniul Banffy de la Bonțida, cât și în spații noi precum curțile unor instituții de învățământ din centrul orașului.

Măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus vor fi obligatorii atât pentru echipă, cât și pentru public și invitați. Fiecare locație va fi amenajată respectând distanțarea, vor exista fluxuri de intrare și ieșire distincte, iar la intrare spectatorii vor fi supuși triajului epidemiologic.

 

Ne poți asculta și aici: