Creșterea accentuată a incidenței cazurilor de Covid-19 în Cluj-Napoca și în județ poate fi pusă în legătură și cu evenimentele mari organizate recent în municipiul reședință de județ, a spus la EBS Radio specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. În emisiunea Forum EBS de joi, 23 septembrie, am prezentat și cazul unui tânăr care vaccinat fiind și participant la Untold, a fost confirmat, cu simptome, la câteva zile după eveniment.
După ediția regândită a festivalului Electric Castle, în vară, Clujul a fost gazda altor evenimente ample și în septembrie. Capul de afiș a fost Untold, cu o medie de peste 60.000 de participanți zilnic, a avut loc între 9-12 septembrie, precedat de Jazz in The Park (2-5 septembrie), cu aproape 20.000 de participanți în 4 zile și urmat de Discoteca anilor 80, găzduită de BT Arena, care a suscitat, ca de obicei, interes din partea publicului. La acestea se adaugă restul evenimentelor private organizate în această perioadă.
Chiar dacă la unele dintre acestea accesul a fost restricționat de îndeplinirea mai multor criterii, în frunte cu Untold, unde accesul s-a făcut, în premieră pentru un eveniment de asemenea anvergură, pe bază de certificat verde (fie schema completă de vaccinare, dovada trecerii prin boală sau test PCR valabil 72 de ore) sau test rapid Antigen, chiar și aceste filtre au lăsat loc unor vulnerabilități, a subliniat profesorul Răzvan Cherecheș, șeful Departamentului de Sănătate Public al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din UBB.
Rata incidenței cazurilor în Cluj-Napoca se apropia în Cluj-Napoca, la data emisiunii Forum EBS de joi 23 septembrie, de pragul de 4 la mia de locuitori. Între timp, duminică, 26 septembrie a urcat la 4.87.
Simptome la 3 zile după festival
La 3 zile după festival, Ionuț (36), vaccinat cu ambele doze, în iarna acestui an, a întâmpinat simptome respiratorii. Primul test rapid a ieșit negativ, dar cel de-al doilea, după ce febra de 38 de grade s-a încăpățânat să nu scadă, a fost pozitiv, fapt confirmat ulterior și de testul PCR. Îi este greu să stabilească în ce împrejurări s-a infectat și nu exclude nicio variantă, chiar dacă alți colegi, prieteni cu care a intrat în contact și care au fost la eveniment, nu s-au îmbolnăvit. Nu e exclus nici să fi fost infectat premergător festivalului, chiar dacă a avut acces cu acte în regulă: dovada vaccinării, niciun simptom.
„Eu am lucrat cu o săptămână înainte de festival, pentru pregătirea lui, pe domeniul meu și am interacționat, într-adevăr în aer liber, dar am fost acolo, 4-5 zile de dimineață până seară, iar acolo lucrează o armată de oameni, nu e lume puțină deloc”, a spus el.
Infectarea nu l-a luat neapărat prin surprindere, chiar vaccinat fiind:
„Știam că cei vaccinați pot face boala, nu te scutește de boală. cred în continuare că te poate ajuta să faci o formă mai ușoară. Chiar îmi făceam griji prin august că se împlinesc vreo 6 luni de când am făcut a 2-a doză, am vrut să îmi fac un test de anticorpi, să văd dacă mai am, câți mai am, dar nu am reușit. Soția, care s-a vaccinat prin iulie, e singura din casă care nu are nici simptome, i-a ieșit și negativ un test rapid, deocamdată ea se ține cel mai bine”, ne-a mărturisit el.
„Privind în spate tânărul este de părere că chiar și în rândul celor vaccinați efectuarea unui test la intrarea în festival ar fi fost utilă, chiar dacă nici asta nu ar fi eliminat total posibilitatea existenței infecției: Un test în plus eu zic că era util, chiar și la vaccinați, deși și testele astea: eu mi-am făcut 2 teste rapide, în decurs de 2 zile, unul negativ unul pozitiv, într-adevăr rapide cu o marjă de eroare destul de mare. Mie mi-a ieșit pozitiv în momentul în care mi s-au ameliorat simptomele, când a fost punctul maxim al simptomelor, mi-a ieșit negativ. Când crezi că te simți mai bine și ai ieșit să te miști un pic, tu de fapt transmiți”, a mai povestit el.
Corelare cu evenimentele
În a doua parte a emisiunii, am discutat cu profesorul Răzvan Cherecheș, în opinia căruia, chiar dacă legătura directă între evenimente și cazuri ar fi trebuit susținută de un studiu, o corelație se poate face totuși, pornind de la expunerea la infectare pe care au facilitat-o:
„Toate acestea evenimente au contribuit, nu există nicio îndoială aici. Pentru că dincolo de intrare, unde s-a verificat dacă participanții sunt vaccinați sau au un test negativ, ar fi trebuit purtată masca în permanență pe durata evenimentelor. Pentru că exista probabilitatea să fii vaccinat și să transmiți infecția, probabilitatea e mică, dar există, plus că există posibilitatea ca testul să fie fals negativ, există și teste fals negative. Tocmai pentru a avea acoperire în astfel de situații era necesară purtarea măștii și în interior. După cum am văzut în imaginile din spațiul public, nu s-a purtat mască de nicio culoare ceea ce reprezintă o problemă și a constituit un mecanism de transmitere”, a spus Răzvan Cherecheș.
El a explicat și mecanismul prin care virusul se poate transmite în special în locurile aglomerate.
În programele EBS Radio am relatat de altfel situația de la Sala Polivalentă, de pe parcursul festivalului, când mii de oameni au participat la concertele din spațiul interior, fără a purta mască. Situația a fost replicată, poate la o scară ușor mai redusă și la un alt eveniment, din seria Retro PArty, organizat doar peste o săptămână, tot la BT Arena. În cadrul Untold pe de altă parte și participarea la concertele principale ale zilei de la Main Stage a fost problematică, numărul participanților fiind foarte ridicat.
„Să ne gândim doar la Untold, cu mii de oameni care erau adunați în fața scenei, dacă a existat o singură persoană care era infectată, acolo a fost un nor întreg de aerosoli, oamenii au petrecut îndelung acolo, zeci de minute, riscul de infecție a fost unul masiv. Avem studii, din Coreea de Sud, unde o singură persoană a infectat peste trei mii de persoane, la ceremonii religioase extrem de mari unde nu s-a purtat niciun fel de mască. Acolo, la Untold, ca un exemplu, la celelalte e aceeași situație e posibil ca o singură persoană să fi infectat un număr mare dintre cei nevaccinați și care erau negativi”, a explicat Răzvan Cherecheș.
Forțele de ordine nu au verificat respectarea măsurilor
Organizatorii puteau insista pe purtarea măștii în special în zonele aglomerate ale festivalului, a subliniat specialistul:
„Dacă organizatorii ar fi dorit într-adevăr să îi protejeze pe participanți atunci ar fi presat extrem de intens purtarea măștii și în interiorul festivalului. În special în locurile unde oamenii erau aglomerați, Parcul e mare, dacă oamenii erau singuri asta nu reprezenta un risc, dar ar fi trebuit să facă presing foarte mare. Vă spun și de ce. În acest moment nu există nicio îndoială că Untold-ul și celelalte festivaluri au contribuit la creștere ratei de transmitere a virusului în toată regiunea. Mai mult, nu e o situație doar pentru acest an, anul viitor vom avea o situație similară, dacă nu vom reuși să creștem rata de vaccinare, dacă apare o tulpină nouă, sunt mulți dacă…”.
Răzvan Cherecheș a atras atenția pe de altă parte asupra faptului că autoritățile responsabile trebuiau să verifice cu adevărat respectarea măsurilor, în special în zonele vulnerabile ale unor astfel de evenimente:
„Cuvântul organizatorilor contează prea puțin, dincolo de faptul că autoritățile ar fi trebuit să verifice aplicarea legii. Suntem într-o situație în care s-a întâmplat să nu se aplice legea și să existe consecințe pentru noi toți pentru comunitatea din Cluj și din toată regiunea de unde au fost participanți, fără nicio consecință”, a conchis el.
Ascultați mai jos întreaga emisiune Forum EBS. Vorbește mai întâi Ionuț, un bărbat care a contactat virusul vaccinat fiind, participant totodată la Untold. El povestește despre simptomele cu care s-a confruntat, încrederea pe care continuă să o aibă referitor la vaccinare dar și incertitudinea cu privire la locul infectării.
În a doua parte a emisiunii, profesorul Răzvan Cherecheș discută pe larg despre impactul evenimentelor în creșterea cazurilor, gestionarea pandemiei și a campaniei de vaccinare de către autorități, cazurile de persoane vaccinate care se pot infecta sau să transmită boala și așteptările legate de evoluția ratei de incidență a cazurilor în Cluj-Napoca și în județ, dar și impactul pe care îl are un și mai mare eveniment, aflat în derulare: deschiderea școlilor.
Ovidiu Cornea