Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca tratează începând din 2013 durerile, de diferită natură, ale pacienților aflați în stadii avansate de boală. În majoritatea cazurilor diagnosticele cu care vin pacienții sunt crunte, oncologice, dar nu numai, iar perspectiva medicală clasică, de a trata un pacient cu speranța vindecării, se răstoarnă.
Despre rolul unui astfel de centru și îngrijirea pacienților care ajung aici, dar și despre necesitatea integrării îngrijirii paliative în schemele de tratament din sistemul public de sănătate am vorbit în ediția de joi, 14 octombrie, a emisiunii Forum EBS.
Invitații lui Ovidiu Cornea au fost directorul Centrului Sfântul Nectarie, preotul Bogdan Chiorean, medicul Marius Colceriu, șef de secție al așezământului-spital și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România.
Director al Centrului încă din anul deschiderii, Bogdan Chiorean a povestit despre cum a început proiectul, ce presupune pachetul de îngrijiri paliative, profilul pacienților și care este criteriul după care ajung să fie internați aici. Am vorbit și despre micile bucurii și nostalgii ale celor găzduiți și dacă se mai poate vorbi de satisfacții profesionale pentru personalul care lucrează într-un context dramatic cu pacienții, dar și despre cazurile cu evoluție pozitivă.
Doctorul Marius Colceriu a explicat în ce constă tratamentul durerii, de cele mai multe ori generalizată, dar și cum îți modelezi perspectiva de profesionist atunci când succesul medical al unui caz este limitat din start.
La rândul său, Radu Gănescu a pus pe tapet perspectiva pacienților cu boli progresive și necesitatea unei susțineri mai consistente din partea sistemului public de sănătate pentru îngrijirile paliative și previzionarea acestora în schema de tratament a pacienților oncologici în special, încă de la diagnosticare.
Vă invităm să ascultați mai jos întreaga emisiune:
Centrul Sfântul Nectarie, pe scurt
La Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie de pe strada Fabricii de Zahăr din Cluj-Napoca, în apropierea căii ferate, ajung bolnavi pentru care internarea în spitalul clasic nu mai este o soluție, boala fiind în stadiu avansat. Protagonistul dramei este însuși bolnavul, dar presiunea îngrijirii cade pe umerii familiei.
Dacă medical pacientul nu mai este tratabil într-un spital de stat, aparținătorii caută o soluție pentru a gestiona responsabil în special durerea celor dragi. De când s-a deschis în 2013, Centrul deschis la inițiativa lansată încă din 2009 de episcopul Vasile Fluieraș / Someșanul, sub umbrela Arhiepiscopiei ortodoxe clujene, a început să preia o parte din acea presiune, chiar dacă solicitările au covârșit în scurt timp capacitatea. Așa s-a ajuns la creșterea capacității de internare de la 20 la 40 de paturi, cu liste de așteptare de 70, 80 sau chiar 100 de persoane.
Echipa centrului numără 45 de oameni, medici, asistente, infirmiere, dar și psiholog, asistent social și preot. Toate serviciile din așezământul-spital le sunt oferite pacienților gratuit, incluzând medicație, dar și obiecte de strictă necesitate, de la scutece la alte consumabile pentru igienă. Cheltuielile Centrului ajung la aproximativ 70.000 de euro lunar, din care aproximativ 60% sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, restul fiind suportat în principal din fondul Arhiepiscopiei, completate de donațiile prin formularul 2% sau și sponsorizări ocazionale.
Toate serviciile au rămas gratuite
Directorul Bogdan Chiorean (FOTO) ne-a explicat că în condițiile cos aceste condiții el însuși a ridicat problema introducerii unui soi de co-plată din partea beneficiarilor, însă ideea a fost ferm respinsă de inițiatorul Vasile Someșanul: „A zis că serviciile trebuie să rămână gratuite. Am insistat, poate chiar cu nerușinare, i-am spus că după cum arată calculele intrăm într-un picaj, că nu mai facem față. Mi-a răspuns: ‘Da, va fi în picaj, dacă te bazezi pe calculele tale, dar pe Dumnezeu îl mai lași să facă ceva?’. Preasfințitul avea altă ‘metodologie’. Și iată că funcționăm deja de opt ani”, a conchis managerul centrului.
Ovidiu Cornea