Innovation Labs | Un asistent virtual pentru cumpărături sau un sistem de hrănire a animalului de companie, printre proiectele câștigătoare  

Soluții pentru eliminarea metodelor invazive de identificare a cancerului pulmonar, pentru a-i ajuta pe paramedici să stabilească mai repede diagnosticul pacienților sau pentru ca fiecare dintre noi să își cheltuiască mai bine banii vin de la Cluj.

Profesorul UTCN Valentin Sita, coordonator de program în cadrul Innovation Labs în studioul EBS Radio alături de doi dintre concurenții la Hackathon: Victor Dinica (stânga) și Nagy Paul Sorel (dreapta). Foto: Tiberiu Crișan

În urma Hackathonul-ui desfășurat pe 7 și 8 martie, 14 tinere echipe clujene de start-up tehnic au fost incluse în programul de mentorat Innovation Labs care le deschide drumul spre lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.

Hackathonul-ul s-a desfășurat simultan în Cluj, Iași, Sibiu și Timișoară, iar alături de cele 14 echipe clujene au mai fost alese să intre în programul de mentorat șapte echipe din Iași, 11 din Sibiu și 13 din Timișoara. Alte 28 de echipe au fost selectate anterior, în cadrul Hackatonul-ui desfășurat la București.

Echipele selectate încep un program de 10 săptămâni de întâlniri cu mentori și potențiali investitori și vor fi ajutate să își dezvolte ideile prezentate în cadrul hackatonul-ui.

Concret, tinerii selectați vor învăța să își transforme ideea într-un proiect care poate fi prezentat clienților reali și să identifice resurse de finanțare a propriului start-up.

Scopul programului este și să îi familiarizeze pe tinerii talentați din domeniul tehnologic cu gândirea și cultura antreprenorială, precum și cu principalele concepte din mediul de afaceri. De asemenea, cele 73 de echipe vor avea acces la tehnologiile de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor la care lucrează.

Profesorul UTCN Valentin Sita, coordonator de program în cadrul Innovation Labs, a explicat la WakeUp Cluj cu Tiberiu Crișan cum îi ajută acest program pe tinerii talentați din domeniul tehnologiei.

„Innovation Lab e un program de formare național care ajută tinerii studenți și absolvenți de facultăți cu profil tehnic sau IT să treacă prin experiența unui start-up tehnic. Dacă în alte domenii, de exemplu pentru un coafor, ai primit banii dintr-un program național sau internațional, a doua zi poți să implementezi coaforul și a treia zi ai deja clientul, în zona tehnică e mult mai greu să dezvolți un produs. Studenții sunt formați în facultate, dar au nevoie și de zona asta antreprenorială. Ei, în program, au acces la aceste informații. Practic, mentorii îi ajută să dezvolte ideea lor până când aceasta devine un produs care poate să ajungă în mediul real. Deci ai nevoie să dezvolți produsul în timp foarte util pentru că și alții poate au ideea asta și încearcă și ei să o dezvolte, la un preț care se raportează la celelalte produse existente. Deci nu trebuie să fie neapărat mai ieftin, ci competitiv”, a spus Profesorul Valentin Sita la EBS Radio.

Proiectele câștigătoare la Cluj-Napoca

 

Dintre cele 14 proiecte declarate câștigătoare la Cluj, patru propun soluții pentru sistemul medical:

 • Echipa Medicalo propune un sistem de management medical care să ajute pacienții care au finalizat un tratament sau au suferit intervenții chirurgicale. Soluția propusă constă într-o platformă care suplinește lipsa unei comunicări doctor – pacient eficiente prin digitalizarea recomandărilor și a monitorizării perocesului de recuperare în urma externării din spitale.
 • Lung Cancer Diagnosis and Monitoring System apare ca un răspuns la problemele metodelor invazive de identificare a cancerului pulmonar. Echipa propune o aplicație bazată pe ecografie    care poate determina natura canceroasă a unei leziuni pulmonare cu o acuratețe de peste 95%. Soluția propusă evită distrugerea țesuturilor cauzată de metodele invazive, reduce șansa obținerii de rezultate false pozitive și scade costurile asociate acestei proceduri.
 • Echipa ID Medic propune o soluție care să eficientizeze procesul de diagnosticare și aplicare al tratamentului de către paramedici. Produsul folosește date despre istoricul medical al pacientului pentru a furniza informații corecte și utile în situații de urgență medicală. Astfel, ID Medic promite să ofere paramedicilor o soluție digitalizată pentru identificarea profilului medical al pacienților în caz de accident în vederea luării celor mai optime decizii de diagnosticare și tratare.
 • Echipa Blood Chain propune o aplicație care să rezolve problema lipsei donatorilor de sânge. Soluția Blood Chain are ca scop încurajarea donatorilor vechi și noi prin intermediul alertelor pe telefon și recompenselor materiale și sociale. Produsul integrează un sistem de alerte care notifică utilizatorii de nevoile curente de donare de sânge și îi recompensează prin intermediul cupoanelor și al unei comunități virtuale.

 

Felul în care ne cheltuim banii este un alt domeniu de interes pentru inovatorii din tehnologie:

 • Budget Master vine în ajutorul celor care doresc să adopte un comportament de consum rațional și responsabil. Soluția propusă constă într-un asistent vocal specializat în probleme financiare care educă utilizatorii prin analiza comportamentului legat de cheltuielile zilnice. Aplicația creează un profil al cheltuielilor cotidiene și găsește soluții optime pentru gestionarea eficientă a finanțelor utilizatorilor. Mai mult, produsul vine integrat cu o funcție de interacțiune directă cu domeniul bancar care facilitează relația dintre bănci și clienți.
 • Luckify dezvoltă o aplicație care să ofere șansa achiziționării de experiențe și produse celor care dispun de un buget limitat. Soluția propusă constă într-un magazin virtual în care companiile își pot câștiga clienți prin intermediul unor tombole organizate de aplicație. Astfel, Luckify promite să scadă costul de achiziție pentru consumator și să ofere o modalitate nouă de promovare pentru furnizorii interesați.
 • Molly este un asistent virtual personal de cumpărături care ajută consumatorii să aleagă cea mai bună ofertă atunci când se află într-un magazin. Produsul dezvoltat creează profilul consumatorului și oferă sugestii de cumpărare personalizate prin raportare la datele oferite de furnizor. Astfel, Molly promite să faciliteze legătura clientului cu sectorul retail prin îmbunătățirea satisfacției cumpărătorului cu deciziile de achiziție.
 • Donero este un produs care oferă transparența tuturor donațiilor financiare prin intermediul tehnologiei de tip blockchain. Soluția propusă promite să încurajeze donațiile financiare individuale și colective prin a oferi încredere în faptul că acestea sunt utilizate pentru cauza declarată. Produsul permite utilizatorilor accesul la informații care nu pot fi modificate referitoare la achizițiile făcute cu ajutorul donațiilor efectuate.

 

Printre propunerile formulate de echipele clujene se află și soluții pentru problemele de mediu:

 • Lytter este un sistem inteligent de reciclare destinat școlilor. Soluția Lytter integrează tehnologii de tip IoT (Internet of Things, n.red) în recipientele de reciclare din instituțiile de învățământ și monitorizează rata de reciclare a fiecărei clase. Astfel, echipa Lytter promite atât o soluție pe termen scurt în vederea promovării reciclării responsabile prin elemente de gamification și parteneriate cu organizații acreditate în prelucrarea deșeurilor, cât și o soluție pe termen lung prin educarea noilor generații în acest sens.
 • Echipa Slick concepe și dezvoltă motociclete electrice pentru a combate poluarea din orașele supraaglomerate. Soluția propusă integrează prototipurile de motocicletă dezvoltate cu un sistem de încărcare gratis care să reducă semnificativ costurile transportului din orașe.

 

Pentru părinți și copii:

 • Care Connection este o platforma adresată îngrijirii și educării copiilor. Soluția propusă oferă un spațiu digital destinat părinților în care aceștia pot identifica și obține ajutor specializat în vederea activităților de babysitting și servicii de meditații. Produsul Care Connection integrează sisteme de testare psihologică riguroase care să ofere încredere părinților în vederea babysitterilor și meditatorilor angajați.

 

Dezvoltare personală:

 • Echipa Empathy dezvoltă un produs menit să faciliteze procesul de introspecție al utilizatorilor. Soluția propusă constă în integrarea unui jurnal cotidian cu opțiunea de înregistrare a vocii pentru rememorarea sentimentelor și gândurilor din zilele bune. Astfel, Empathy promite să readucă o vibrație specială care să ridice starea de spirit a persoanelor într-o viață caracterizată de accelerare.

 

Pentru iubitorii de animale:

 • Echipa XeoSmartHome dezvoltă un produs IoT care să scape iubitorii de animale de grija purtată pentru patrupezii lor atunci când aceștia pleacă de acasă. Soluția propusă constă într-un sistem automat care hrănește animalul în lipsa stăpânului ce poate fi programat prin intermediul unei aplicații mobile. Mai mult, XeoSmartHome promite să acționeze ca un interlocutor între stăpân și furnizorii de hrană pentru animale prin integrarea unui senzor care determină cantitatea de hrană rămasă și facilitarea procesului de achiziție.

 

Managementul SMS-urilor:

 • InventiffSMS.App este un sistem de management inteligent al SMS-urilor. Produsul permite conectarea serviciilor SMS ale unui utilizator la un dashboard personal de unde pot fi gestionate toate mesajele trimise și primite. Mai mult, soluția InventiffSMS.App permite transferul informațiilor în diferite platforme sociale în vederea facilitării procesului de creare și editare al conținutului.

Ce s-a inventat în week-end la Cluj? Și cum schimbă tinerii lumea în care trăim?

Ce s-a inventat în week-end la Cluj? Și cum schimbă tinerii lumea în care trăim? În studio Valentin Sita, cadru didactic UTCN și studenții Sorel Nagy și Victor Dinică. Innovation LabsTransylvania Institute of Technology#makeitreal #ilabscluj

Publicată de EBS Radio pe Luni, 9 martie 2020

 

Ne poți asculta și aici: