Județul Cluj va avea un sistem complet nou de colectare a deșeurilor. Asta după ce va fi finalizată licitația demarată în toamnă și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor devine funcțional.
Interesul crescut din partea firmelor de salubritate pentru licitația în valoare de peste 800 de milioane de lei, lansată în toamna trecută, a fost dublat însă de numeroase contestații, inclusiv în instanță.
Noul sistem ar urma să aducă tarife de salubritate unitare și mai mici decât acum – când fiecare din cele 81 de unități administrativ teritoriale are câte un operator de salubritate separat – în orașele și comunele din județ.
Viitorul sistem de salubrizare prevede existența a cel mult trei operatori, fiecare pentru una dintre cele trei zone în care a fost împărțit județul: Cluj-Napoca – Huedin și comunele învecinate, Turda-Câmpia Turzii și localitățile din jur, respectiv Dej-Gherla și comunele apropiate. Prețul va fi unic pentru fiecare zonă în parte, în funcție de cantitatea de deșeuri produsă și necolectată selectiv:
„Vrem să ne orientăm spre un serviciu de salubrizare mai vestic, care să pună accent pe principiile de colecatre selectivă, pe principiul poluatorul plătește. Se reduce tariful, practic vor fi tarife și taxe care să respecte gradul de suportabilitate al populației. Cei din urban vor plăti undeva la 10 lei, iar cei din rural vor plăti 5 lei de persoană, dar aceste tarife se vor putea reduce. Către operatorul de salubrizare vor plăti doar deșeul menajer. Cel colectat selectiv va fi preluat gratuit”, a declarat pentru EBS Radio inginerul Iancu Pintea, directorul interimar al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan, organizația care va implementa noul sistem.
Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan a câștigat recent la Curtea de Apel, procesul intentat de un operator economic, acțiune în care a intervenit și o a doua firmă, astfel că licitația, suspendată momentan, va fi relansată.
„Am văzut operatori foarte interesați, având în vedere că este o licitație de peste 180 de milioane de euro și urmează să administreze servicii de salubrizare într-unul dintre cele mai bogate județe din țară. Au făcut foarte multe cereri de clarificări, peste 150, deși documentația noastră a fost verificată de toate cele 81 de UAT-uri din asociație, inclusiv de municipiul Cluj-Napoca și de judeul Cluj, dar și de organismele competente. Suntem în curs de a răspunde tuturor cererilor de clarificare, cred că acum totul este ‘la cheie’, în regulă și putem merge mai departe”, a adăugat Iancu Pintea.
Reprezentanților ADI Eco Metropolitan li s-au cerut inițial, prin intermediul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, remedierea unor aspecte tehnice din documentație, dar și remedierile respective au fost contestate din nou.
Licitația de peste 800 de milioane de lei – peste 180 de milioane de euro este împărțită îmn trei contracte subsecvente, pe cele trei loturi amintite. Cea mai mare valoare este aferentă contractului pentru lotul Cluj – Huedin și comunele limitrofe, peste 540 de milioane de lei.
Introducerea noului sistem de colectare a deșeurilor din județ va fi corelată cu deschiderea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Acesta va fi deschis în etape, într-o primă fază, în următoarele luni va fi deschisă cea dintâi subcelulă a primei celule din CMID.
Ovidiu Cornea
Foto: Arhivă