Interviurile EBS | Adela Moldovan, psihoterapeută: „Ne îndreptăm spre o izolare socială care îi va afecta pe foarte mulți dintre noi”

Psihoterapeuta Adela Moldovan a vorbit la EBS Radio despre relațiile de cuplu, despre provocările unei armonii de durată în doi și despre pericolul viitorului – singurătatea individului.

Adela Moldovan în studioul EBS Radio. Foto: Tiberiu Crișan

 

Adela Moldovan, terapeut relațional spune că astăzi așteptările noastre, ceea ce ne dorim noi de la relațiile de cuplu, s-au schimbat. Avem multe așteptări, spune ea și, la un moment dat, în cuplu apare lupta pentru putere.

„Există diferite momente în relația de lungă durată în care cei doi parteneri intră într-o luptă pentru putere. De ce? Pentru că noi suntem diferiți și sigur că atunci când ne îndrăgostim avem o privire foarte selectivă unul asupra celuilalt și vedem doar asemănările. Și vedem diferența dintre noi doar pe partea lor strălucitoare, adică vedem doar ce ne atrage. De exemplu, dacă eu sunt o persoană foarte organizată, cel mai probabil mi se va părea extrem de atrăgător un partener care este spontan. Dar desigur, după un anumit timp am să spun că e împrăștiat și nu mă pot baza pe el și că mă stresează că nu ne putem face niciun plan…Dar când începem să construim într-adevăr și să tragem la căruță, începem să vedem într-o lumină puțin mai negativă diferențele dintre noi și partener. Și intrăm într-o luptă pentru putere”, spune Adela Moldovan.

Traiul în cuplu nu este ușor, însă și mai grea este singurătatea. Și tot mai mulți oameni sunt singuri, pe fondul unei crize sociale, spune psihoterapeuta. Oamenii nu mai reușesc, după o anumită etapă în viață, să cunoască alți oameni.

„A fi singur este astăzi o problemă pentru foarte mulți oameni care nu reușesc să intre în relații. Nu mai ieșim atât de mult. Online-ul acesta și virtualul, sigur că își are avantajele sale, dar, în același timp, ne ține mai mult în casă, pur și simplu nu mai mergem în anumite locuri să ne întâlnim. Și când mergem, stăm cu ochii în telefon, de anxietatea și grija de a vorbi cu cineva și de a nu spune vreo prostie, sau mergem la evenimente la care nu ne permitem să interacționăm foarte mult, să ne cunoaștem. Și atunci, toate aceste evenimente, speed dating, poate și sub alte format, apar pentru că există o nevoie a oamenilor. Noi suntem făcuți să fim în relații”, spune Adela Moldovan.

Problema singurătății se va accentua, spun specialiștii. Și asta se vede și dacă te uiți câte persoane mai sunt în cercul de prieteni apropiați al unui om.

„Din păcate, vezi că problema asta a singurătății se va accentua pe măsură ce studiile arată că cercul de prieteni, de exemplu, ni s-a redus foarte, foarte mult. Dacă acum 40 – 50  de ani cercul de prieteni apropiați al unei persoane număra undeva între 6 și 8 persoane, astăzi cercul de prieteni al unei persoane numără undeva între 2 și 3 prieteni apropiați. Și cei 800 de prieteni de pe Facebook nu o să observe când două săptămâni ai dispărut din peisaj, și nu o să-ți sară în ajutor în diverse situații, iar prietenii de pe Facebook nu te văd fizic, nu-ți văd emoțiile, nu te întreabă ce-i cu tine. Și ne îndreptăm, se pare, spre o izolare socială care pe foarte mulți dintre noi ne va afecta”, a mai spus psihoterapeuta Adela Moldovan.

Urmăriți interviul integral pe care psihoterapeuta Adela Moldovan i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

Ne poți asculta și aici: