Interviurile EBS | Adrian Balcău, designer de interior: „Suprafețele mult prea finisate dau sentimentul de răceală”

Adrian Balcău a povestit la EBS Radio despre designul de obiect, o nișă „ascunsă”, nedezvoltată încă la Cluj.

Tânărul este designer de obiect și de interior, dar este și organizatorul evenimentului Cluj Design Days.

El a vorbit la EBS Radio despre stitul pe care îl preferă în designul interior, dar și faptul că trebuie să-i lași clientului loc să se desfășoare și el la decorarea unei case.

„Când lucrezi cu un designer de interior… simte când o cameră nu are suficientă viață sau suficient caracter în ea și aduce un element care să aducă viața asta. Sau simte că o cameră are deja prea multe elemente în ea și elimină ceva. Este destul de subtil echilibrul acesta de obținut”, a spus Adrian Balcău.

Tânărul a vorbit și despre designul de obiect, un concept cu care românii nu sunt încă familiarizați.

„Încerc să-mi fac loc într-o industrie care nu prea există aici, la noi – designul de obiect… e o nișă așa de ascunsă sau așa de subdezvoltată, cumva, încât lumea nu e familiarizată cu această idee. Mi se pare că dacă vrei să urmezi ruta asta trebuie să fii conștient că este o piață în dezvoltare și tu, ca și viitor designer, trebuie să depui efort nu doar să îți prezinți ție obiectele, ci să și preziți ideea de design de obiect. Lumea trebuie să se familiarizeze cu această idee și tu, înainte să convingi publicul să-ți cumpere produsele, tu trebuie să convingi publicul să investească în ideea de design de obiect și abia apoi în ideea de designul tău de obiect”, a mai spus Adrian Balcău.

Designul interior nu este un moft și, mai mult, poate influența o persoană care se află într-un spațiu unde s-a lucrat la aspect, spune tânărul.

„În oraș au început să apară restaurante super interesante ca design de interior, pe care clujenii le frecventează. Prin faptul că stau în spațiile astea, petrec timp acolo, își dau seama că designul de interior într-adevăr te afectează într-un anumit fel. Te face să te simți mai relaxat, te face să te simți mai deschis față de prietenii tăi sau să te bucuri de seara asta, pur și simplu. Și îți deschide apetitul pentru design de interior, iar când o să mergi acasă o să vrei, cumva, să recreezi atmosfera pe care ai avut-o la restaurant sau o să vrei să ai și tu un interior la fel de impresionant și o să începi să cauți mobilier, decorațiuni, finisaje interioare care să-ți amintească cumva de restaurantele astea sau care cumva să fie la nivel sau să tindă spre asta”, a precizat designerul.

Urmăriți aici interviul pe care Adrian Balcău i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

 

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: