Interviurile EBS | Adrian Sâmpetrean, artist liric: „Echilibrul este foarte important. Și mă refer la toate aspectele vieții”

Basul Adrian Sâmpetrean, clujeanul care a urcat pe scenă alături Placido Domingo sau Angela Gheorghiu, a vorbit la EBS Radio despre momentul în care a început să cânte și cât de important este echilibrul în viață.

Adrian Sâmpetrean, artist liric, s-a născut la Cluj pe 9 februarie 1983, oraș în care, ulterior, a absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, unde a deprins arta cântului de la tatăl său, Mircea Sâmpetrean.

A urcat pe marile scene, cum ar fi Teatro alla Scala Milano, Teatrul Bolșoi, Opera din Brisbane, Arena di Verona, Opera National de Paris, Opera de Monte Carlo, Teatro dell’Opera di Roma, Opera National de Bordeaux și multe altele.

Mai mult, a avut ocazia să colaboreze cu artiști precum Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Daniel Barenboim, Anna Netrebko, Edita Gruberova, Vladimir Galouzine, Olga Peretyatko, Elina Garanca, Johan Botha, Alessandro Corbelli sau Lawrence Brownlee.

Adrian Sâmpetrean, care pe lângă pasiunea pentru cântat este atras și de actorie, a povestit la EBS Radio despre momentul în care s-a apucat de cântat și cum a ajuns să urce pe marile scene ale lumii.

„Faptul că eu am început la 18 ani nu a fost un dezavantaj. Vocea era formată, pot să spun că am început într-un moment, pentru mine, propice. La momentul respectiv, tatăl meu m-a îndrumat și este în continuare maestrul meu. El a fost foarte sincer în momentul în care am spus că m-ar interesa, că aș vrea să încerc. Mi-a spus: ‘Eu o să te ascult. Dacă eu consider că ai o mare parte din datele necesare pentru această meserie, voi fi primul care va spune’. Am apreciat foarte mult, pentru că de multe ori părinții sunt atât de prinși în vâltoarea acestei bucurii – ‘wow o să facă ce am făcut eu’, încât riscă să devină subiectivi”, spune Adrian Sâmpetrean.

Fiecare artist are grijă înainte de a urca pe scenă. Are grijă ce face, ce mănâncă. Dierta, spune Adrian Sâmpetrean este importantă, dar echilibrul în tot ceea ce faci în viață este esențial.

„Ideea este să ai obicieiuri sănătase alimentare. Și cred că asta nu e o chestie care să țină neapărat doar de cântăreți, ci e pentru toată lumea…Nimeni nu zice că din când în când nu e extrem de bună o slană cu ceapă…Eu cred că, și acum mă refer la toate aspectele vieții, eu cred că echilibrul este foarte important”, a mai spus Adrian Sâmpetrean.

 

Urmăriți intervul integral pe care basul Adrian Sâmpetrean i l-a acordat lui Tudor Runcanu.

Ne poți asculta și aici: