Interviurile EBS | Alexandra Dana Ilieș, educator parental: „Copiii care nu se întâlnesc niciodată cu limitele au foarte mult de suferit”

Alexandra Dana Ilieș, fondatoarea Parenting prin Iubire, a vorbit la EBS Radio despre pedepsirea sau recompensarea copilului, dar și despre timpul special pe care trebuie să îl petrecem cu cei mici.

Alexandra Dana Ilieș este formator acreditat de Ministerul Educației, educator parental certificat Circle of Security și fondatoarea Parenting prin Iubire.

Ea a vorbit la EBS Radio despre toate fazele prin care trece un copil și cum să reacționăm la crizele de furie, la plânsul celui mic, dar și despre timpul special, cel pe care îl petrecem doar cu copilul.

În fiecare zi, cei mari încearcă să fie cei mai buni părinți pentru copiii lor. Dar părinții nu știu întotdeauna să gestioneze crizele de furie ale copilului. Acestea apar, spune Alexandra Dana Ilieș atunci când copilul încearcă să gestioneze relația cu părintele.

„Aici mă gândesc la acei părinți cărora le este foarte greu să impună limite, să spună stop, acesta este un lucru pe care noi nu îl facem, sau acesta este momentul în care trebuie să facem lucrurile într-un anumit fel. Atunci când copilul îl percepe pe părintele său ca fiind slab sunt toate șansele să-și asume el rolul de adult în relație. Și singurul mod în care el poate face asta cu resursele lui de copil este ori să-și îngrijească părintele, ori să-l controleze pe părinte cu aceste crize de furie, respectiv prin agresivitate”, spune Alexandra Dana Ilieș.

În prima zi de creșă sau grădiniță, cei mai mulți copii plâng, iar părinților „li se rupe sufletul”. Dar Alexandra spune că acesta este un lucru firesc.

„În primul rând îi ajut pe părinți să vadă că plânsul după persoana de care ei sunt foarte atașați, respectiv părintele lor, e un lucru foarte firesc la începutul creșei sau grădiniței. Plânsul, practic, ne spune – eu am o relație în care eu pot să-ți arăt ție emoțiile prin care trec. Și, bineînțeles că începutul grădiniței vine la pachet cu multe emoții, fiind o situație nefamiliară pentru copii. Recomandarea mea este ca, în primul rând, părinții să privească cu încredere acest început și să încerce să-și gestioneze propriile neliniști și frici, vizavi de acest început”, a mai spus Alexandra Dana Ilieș.

Se vorbește foarte mult despre timpul special petrecut cu copilul. Despre acesta, educatorul parental spune că este un timp în care îi oferim 100% atenție copilului, așa cum ne transmite el că are nevoie.

„Dacă el se așează pe covor și se joacă, îl urmăm în joaca lui. Timpul special e un timp în care dincolo de atenție 100%, adică telefonul și grijile carsei puse deoparte, încercăm să avem cât mai puține limite. Adică, dacă în mod obișnuit nu sărim pe saltea, de data aceasta, în timpul special, putem împinge patul lângă perete ca să fim mai în siguranță și să sărim pe saltea sau, dacă în familia noastră este inacceptabil, să mergem la o trambulină ca să oferim copilului ocazia să beneficieze de împlinirea dorinței în prezența părintelui și recomand, cât de des se poate, să oferim copilului acest gen de conectare specială pentru că se întâmplă să transforme relația dintre părinte și copil”, a mai spus Alexandra Dana Ilieș.

Urmăriți aici interviul pe care Alexandra Dana Ilieș i l-a acordat Gabrielei Buruian.

 

 

 

Ne poți asculta și aici: