Interviurile EBS | Andi Daiszler: „Oriunde arunci o piatră în Cluj există potențial de a realiza ceva inedit”

Andi Daiszler a vorbit la EBS Radio despre festivalul care aduce lumină în întregul oraș, despre implicarea în comunitate și despre pașii mici pe care fiecare cetățean îi poate face pentru schimbare.

Andi Daiszler în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

În ultimii ani, în Cluj-Napoca au apărut tot mai multe proiecte îndrăznețe care își propun să schimbe fața orașului și să aducă elemente noi în comunitate. Unul dintre acestea este Lights On, evenimentul care luminează întregul oraș cu ajutorul unor instalații artistice inedite.

Povestea Lights On a început în anul 2015 sub forma unui concurs de soluții pornit din dorința de a contribui activ și creativ la iluminatul festiv. Ulterior, proiectul s-a transformat într-un festival care a depășit și granițele țării și care, dincolo de partea artistică, transmite diferite mesaje.

„Pentru noi a fost mereu esențial ca festivalul, dincolo de latura artistică sau de latura de entertainment, să aducă ceva în plus, să aducă povești care să ne facă să ne oprim și să ne gândim la niște lucruri pe care poate le-am uitat sau nu le-am tratat corespunzător. Este esențial cumva ca fiecare ediție să aibă o moștenire, să transforme ceva, să aducă ceva în plus și să miște opinia publică”, a spus Andi Daiszler.

Pentru a se implica și mai mult în comunitate, în anul 2016 Andi a creat Asociația Daisler, lansată cu scopul de a sprijini și dezvolta perisajul urban local și național prin mecanisme creative.

„Îmi place să spun că oriunde arunci o piatră în orașul ăsta sau în țara asta există potențial de a face ceva mai bine, sau de a face ceva inedit. Cred că Clujul este de ceva vreme pe un trend foarte bun, dar nu a ajuns încă la adevărata lui putere, forță sau viteză. Exită aici o comunitate a societății civile extrem de vocală, care vine cu inițiative la care nimeni nu s-a gândit, care are o dorință absolut fascinantă de a implementa lucrurile, care își dorește să contribuie activ și asta e fabulos, cred că asta e ceva ce lipsește altor orașe”, a precizat Andi.

Implicarea în comunitate joacă un rol esențial în dezvoltarea acesteia, a mai spus el, iar fiecare locuitor își poate aduce aportul în acest proces.

„Lumea se schimbă tot timpul prin gesturi mici. Totalitatea gesturilor mici duce până la urmă la o schimbare uriașă. Aș spune tututor să facă voluntariat, să se implice în tot felul de inițiative, pentru că în felul acesta contribuie la imaginea de ansamblu”, a mai spus Andi Daiszler.

Ascultați interviul integral pe care Andi Daiszler i l-a acordat Ioanei Pîrlea.

 

Ne poți asculta și aici: