Interviurile EBS | Andrei Chircă: „Dacă s-ar muta UBB-ul din Cluj ar rămâne o gaură de 190 de milioane de euro”

Studiul doctoral, finalizat acum trei ani de Andrei Chircă, de formație economist, oferă cele mai recente date cu privire la impactul economic al UBB în Cluj.

Andrei Chircă în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Studiul a luat în calcul cei aproximativ 30.000 de studenți la zi, din Cluj, ai universității, fiind excluși tinerii care studiază în extensiile din alte orașe sau cei de la Învățământ la Distanță.

Deși cele peste 1.000 de chestionare aplicate studenților din universitatea clujeană, corelate cu date privind cheltuielile pe bunuri și servicii ale universității însăși și ale angajaților acestora, s-au raportat la anului 2015, studiul a oferit date în premieră.
Așadar, impactul direct al UBB în economia locală se ridică la aproximativ 850 de milioane de lei, aproximativ 190 de milioane de euro.

Au fost luate în calcul trei tipuri de cheltuieli directe în economie: cele ale universității ca instituție – care cumpără de la culculatoare la consumabile, ale studenților, respective ale angajaților UBB.

„Ce e foarte diferit față de alte studii este că 71% din acești bani sunt cheltuiți de către studenți, 183% dacă ne raportăm la bugetul universității. Și asta arată nu neapărat bugetul mic al universității, ci greutatea financiară, lipsa finanțării, care e transferată înspre student. Studenții cheltuie în medie 2.000 de lei pe lună, iar cei care stau în chirie cheltuie în general și pe alte lucruri mai mulți bani decât cei din cămin”, a spus Andrei Chircă la EBS Radio.

Studiul făcut de economist privește impactul direct al universității în economia locală.

„Ideea studiului este simplă. Ce gaură ar rămâne dacă am lua universitatea din Cluj din oraș? Dacă am lua universitatea și am muta-o la Sibiu, care e gaura în cheltuielile orașului? Sunt cel puțin 190 de milioane de euro… este impactul direct, sunt banii vărsați în economia orașului care după aceea vin multiplicați, acești bani se regăsesc în economie tot mai departe. Noi i-am întrebat pe categorii de cheltuieli diverse, pe studenți, tocmai în ideea în care să putem urmări în ce categorii sunt vărsați acești bani, pentru a putea vedea mai departe cum se propagă în economie. Datele nu ne ajută foarte mult, sunt doar la nivel național, pentru a calcula acești multiplicatori. Impactul indirect, impactul indus ar trebui să facă parte din impactul total pe care îl are universitatea”, a spus Andrei Chircă.

Impactul total al UBB în economia locală a Clujului, care ia în calcul efectele în lanț ale banilor cheltuiți direct, ajunge la nu mai puțin de 3 miliarde de lei, respectiv peste 660 de milioane de euro.

Economistul a explicat cum se multiplică efectul unei cheltuieli mărunte, pe un covirg, de exemplu, în economie.

„Studentul din afara orașului vine în oraș datorită universității, pentru că vine la studii, cheltuie un leu și își cumpără un covrig. Ăsta e impactul direct. Leul respectiv e luat de către firma de covrigărie și este cumpărată făină, sunt date slarii la angajați, acesta este deja al doilea ciclu în economie, acesta este impactul indirect. Dar mai avem și impactul indus, pentru că și acești bani sunt cheltuiți mai departe. Angajatul respectiv își ia salariul și îl cheltuie mai departe, el are un serviciu datorită covrigăriei care există datorită oamenilor care cumpără dar, până la urmă, își ia și el un salariu care îl cheltuie mai departe în economie”, a mai spus economistul.

Studenții cheltuie cei mai mulșți bani pe alimentație – peste 23% și cazare – 17%. Interesant este că banii cheltuiți pe cărți și papetărie a fost de doar 1%, mai mic decât cel cheltuit pe țigări spre exemplu.

Andrei Chircă și-ar dori ca studiul să poată fi continuat sistematic și updatat în fiecare an, poate chiar preluat ori extins la alte universități. Asta pentru că, așa cum subliniază, genul acesta de date, deși nu ușor de obținut, calculează impactul universitar în oraș nu doar ca și percepție, ci mai aproape de realitatea concretă.

Ascultați intervul integral pe care economistul Andrei Chircă i l-a acordat lui Ovidiu Cornea.