Interviurile EBS | Angelica Postu, muzicoterapeut: „Deschiderea pe care muzica o activează în oameni este impresionantă”

Pianista Angelica Postu a vorbit la EBS Radio despre beneficiile muzicii în cazul pacienților cu autism, depresie sau chiar tulburare bipolară.

 

Pianista a povestit despre experiențele pe care le-a avut ca terapeut la Clinica Charité din Berlin, unde aplica muzicoterapia în tratarea  pacienților cu diferite afecțiuni psihiatrice, de la autism și depresie, până la schizofrenie sau tulburare bipolară.

Angelica Postu este absolventă a Unversității de Muzică din București și a Facultății de Psihologie din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din Capitală. Ea este și prima româncă membră a Asociației Germane de Muzicoterapie și a fondat recent Asociația Română de Muzicoterapie.

S-au făcut multe studii despre efectul pe care muzica o are asupra oamenilor, în general, dar și aspra copiilor mici, a celor care au diferite afecțiuni, dar și asupra persoanelor în vârstă. Angelica Postu spune că în sala de muzică, cu pacienții, este un schimb emoțional foarte puternic.

„Muzica ne emoționează și, în momentul în care ajung la acești pacienți printr-o muzică pe care am cântat-o eu pentru ei la pian sau la alt instument, sau o muzică pe care ei au cântat-o, au redat-o, au creat-o, reies la suprafață niște emoți… Și această sinceritate și această deschidere pe care muzica o activează în oameni este impresionantă”, spune Angelica Postu.

Ea a mai punctat faptul că toate ramurile muzicii sunt folosite în aceste terapii și toate cu efectele considerabile.

„Un pacient care locuise o lungă perioadă de timp în Portugalia venise într-o stare deplorabilă. Un om pe care dacă l-am vedea pe stradă și ne-am îndepărta puțin când am trece pe lângă el pentru că miroase urât și e neîngrijit și nespălat. A luat chitara în mână și am fost absolut impresionată. Putea să improvizeze într-un stil de fado extraordinar și să cânte și din voce. Ce m-a impresionat cel mai mult este percepția despre fado, pentru că un pacient l-a întrebat ‘ce este asta, nu am mai auzit niciodată’. Și el a spus ‘atunci când te afli la piață în Portugalia și lumea cumpără pește și simți briza mării și, la un moment dat un om îi strigă altuia cântând – și a fredonat așa o melodie – acesta este fado, este ca o poezie vorbită și cântată’, a spus el. Și a fost absolut șocant pentru mine de la un pacient… în această stare deplorabilă. Mi-am dat seama atunci cât de mult ascund acești pacienți”, a mai sus pianista.

Urmăriți interviul integral pe care pianista Angelica Postu i l-a acordat lui Adrian Ardelean.

 

 

Ne poți asculta și aici: