Interviurile EBS | Antoniu Bumb, activist de mediu: „Principalul mijloc prin care putem să respirăm un aer mai curat este să nu îl mai poluăm”

Antoniu Bumb, activist de mediu, a vorbit la EBS Radio despre pădurile care dispar de sub ochii noștri și poluare, pentru care principalii vinovați suntem noi.

Antoniu Bumb este absolvent de filosofie și a lucrat în presă timp de 15 ani. El s-a alăturat echipei Declic, în calitate de digital campaigner.

El a vorbit și despre pădurile din țara noastră, o temă care este gravă și a povestit că fost martor la „dispariția” uneia.

„Ceea ce m-a susprins foarte neplăcut a fost ca de la an la an să revenim într-o pădure pentru a culege ciuperci dintr-un loc în care știam că sunt multe și să nu mai fie pădurea. În momentul în care ești turist, nu observi asta pentru că tăietorii de lemne, mai ales cei care taie ilegal pădurea, știu să ocolească zonele turistice cât de cât. Dar în momentul în care mergi cu alte treburi în pădure, de exemplu să cauți ciuperci, observi că pădurea dispare cu o viteză pur și simplu amețitoare”, a spus Antoniu Bumb.

Poluarea există și chiar și industria de prelucrarea lemnului este unul dintre poluatori. Antoniu Bumb spune că trebui să avem senzori în toate orașele poluate.

„Avem nevoie de transparență. Când vine vorba de poluarea aerului, cea mai mare problemă a fost până acuma că nu știam. Nu este suficient să ieșim afară în stradă și să ne dăm seama că începem să tușim, chiar dacă nu fumăm. Avem nevoie de niște date care să ne spună foarte clar, și scandalul care este acum în București se întâmplă tocmai din cauză că există niște senzori care au fost amplasți independent de autorități. Pentru că trebuie să recunoaștem, în momentul în care autoritățile nu au soluții preferă ca aceste lucruri să nu se știe. Și atâta timp cât nu se știe nimeni nu se revoltă. În momentul în care vezi că există o asemenea explozie de poluare nu mai ai cum să taci, trebuie să vii cu niște soluții”, a mai spus Antoniu Bumb.

Urmăriți interviul integral pe care Antoniu Bumb i l-a acordat lui Tudor Runcanu.

 

 

Ne poți asculta și aici: