Interviurile EBS | Cornel Hoza, Beard Brothers: „Nu mai concep viața fără să fac bine”

Cornel Hoza a povestit la EBS Radio cum s-a născut asociația Beard Brothers și cum a început el să facă fapte bune: ca o alternativă la exmatriculare.

Cornel Hoza în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Acum aproape șase ani Cornel Hoza a înființat, în glumă, o mică asociație a bărboșilor puși pe fapte bune. Inițiativa a crescut cu fiecare campanie, iar acum organizația pe care acesta o conduce numără peste 600 de voluntari și 12 campanii finalizate cu succes.

Cei de la Beard Brothers au cumpărat, „pe barba lor” două ambulanțe, au renovat spitale și școli, au lansat un taxi comunitar pentru persoanele cu dizabilități, iar proiectele lor nu se opresc aici. În plus, asociația promovează intens conceptul de voluntariat. Cornel Hoza a făcut primele acte de voluntariat în timpul liceului, dar nu din pasiune, ci ca alternativă la a fi exmatriculat, a mărturisit acesta în interviul acordat EBS Radio.

Președintele asociației Beard Brothes a mai explicat cât de importantă este implicarea comunității în proiecte sociale.

 „Dacă ne întrebi care este misiunea noastră… misiunea noastră este să facem bine. Cumva, pentru mine e un stil de viață, adică nu mai concep viața fără a face lucrurile astea. Ne motivează faptul că este nevoie, dar eu am spus și o să mai spun asta… mie nu mi se pare că ceea ce facem noi este un lucru wow, ci cred că ar trebui să fie o normalitate și consider că spiritul civic ar trebui să fie mult mai prezent în fiecare din noi și atunci foarte multe din lucrurile de care noi ne plângem ar putea să nu mai fie o problemă”, a spus Cornel Hoza.

Fiecare campanie derulată de bărboși a fost o motivație în plus ca întregul proiect să fie dus mai departe.

 „Cu Beard Mobile-ul, de exemplu, am reușit să scoatem din casă un om care nu a mai ieșit de șase ani deloc. Și noi am fost primii care au reușit să îl ducă la o plimbare. Și îți dai seama că te impresionează și, în același timp, te motivează. Adică știi că în momentul în care ți-ai luat un commitment de genul acesta nu mai poți lăsa garda jos și să zici ‘gata, eu nu mai fac, m-am săturat’”, a mai spus Cornel Hoza.

În ultima campanie, încheiată recent, cei de la Beard Brothers au reușit să achiziționeze două ambulanțe care au ajuns la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj și care erau indispensabile serviciului.

 „Un medic de la SMURD ne-a spus că au fost la caz și au băgat pacientul în mașină, au închis ușa și a căzut ușa… E destul de nasol. Adică te gândești: puteam fi eu acolo, putea fi cineva drag acolo”, a spsu Cornel despre momentul în care asociația a hotărât să îi ajute pe  salvatori.

Ascultați aici interviul pe care președintele Beard Brothers, Cornel Hoza, i l-a acordat Ioanei Pîrlea

 

 

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: