Interviurile EBS | Cristi Danileț: „Ca om, trebuie să respect legea și să veghez ca și ceilalți să o respecte. Asta mă face conștient că trăim într-o comunitate”

Judecătorul Cristi Danileț a vorbit la EBS Radio despre pensiile speciale, dar și despre inițiativele sale, importanța educației juridice și faptul că este nevoie să avem o Justiție puternică.

Cristi Danileț, care este cunoscut pentru inițiativele sale publice, a atins și subiectul „pensiilor speciale” de care beneficiază aumite categorii profesionale, printre care și magistrații. Pentru magistrați și grefieri, spune el, această pensie care este o pensie de serviciu, reprezintă un fel de recompensă pentru o viață de onestitate și mai ales de incompatibilități și interdicții.

„Eu cred că trebuie sa nu fim ipocriți. Dacă se aruncă publicului ideea aceasta că ‘am eliminat pensiile speciale’, să știți că este fals. 95% din pensii sunt păstrate pentru că 95% din pensionarii care au aceste pensii de serviciu sunt din alte categorii profesionale decât cei din justiție. Aș vrea publicul să înțeleagă că avem nevoie de o Justiție puternică și publicul trebuie să aibă încredere în judecători. Și dacă sunt unul, două, trei sau patru cazuri care nu ne fac cinste, eu sunt primul care spun că aceste cazuri trebuie eliminate din sistem. Dar, în rest, să nu cădem și noi în patima populismului. Fără Justiție nu funcționează societatea”, a spus judecătorul Crisi Danileț.

Magistratul a inițiat, alături de alți colegi, mai multe proiecte, printre care și cel de educație juridică. El spune că tot mai mulți tineri ajung în fața judecătorilor și atunci și-a pus problema de ce se întâmplă acest lucru?

„Avem în România un milion de adolescenți, aflați la vârsta cea mai problematică. Acum tentațiile sunt cele mai mari. Tocmai ai primit buletinul la 14 ani,  dar nu îți imaginezi că l-ai primit pentru că statul îți atrage atenția: ai grijă mare ce faci de acum căci răspunzi pentru faptele tale, nu răspund părinții. Vreau să elimin un mit: încă se mai consideră că atunci când copilul face o prostie răspund părinții. Nu e adevărat. Părinții plătesc, dar fiecare răspunde pentru fapta lui”, a mai spus Cristi Danileț.

Oamenii, mai spune magistratul, trebuie să înțeleagă că legea este pentru toată lumea și cât timp respectăm legea suntem protejați. Dar mai trebuie ceva:

„Ca să fiu în siguranță nu e de ajuns ca eu să respect legea. Și cei din jurul meu trebuie să respecte legea, ca să nu îmi facă vreun rău. Eu însumi, cetățean onest, trebuie să respect legea și să veghez ca și celălalt să respecte legea. Asta mă face responsabil și conștient că trăim într-o comunitate. Legea e făcută ca să ne protejeze, iar Justiția este protectivă și nu represivă”, a mai spus judecătorul.

Urmăriți interviul integral pe care judecătorul Cristi Danileț i l-a acordat lui Adrian Ardelean.

 

X
X
X