Interviurile EBS | Cristian Presură, fizician: „Cel mai greu lucru este să demonstrezi lumii că se poate”

Cristian Presură a povestit la EBS Radio cum a început pentru el pasiunea pentru fizică și cum fiecare dintre noi rămânem, de fapt, niște copii care trăiesc într-un Univers pe care nu-l înțeleg în totalitate.

Cristian Presură este fizician, inventator, vlogger și autor al cărții „Fizica povestită”. El a devenit cunoscut nu doar pentru invenția sa, ci și pentru darul de a explica foarte complicatele chestiuni științifice pe înțelesul tuturor.

Cristian Presură are o poveste demnă de film. El a fost corigent la fizică…de două ori, dar nu pentru că nu învăța.

Copil fiind, se cocoța noaptea pe cotețul din curtea bunicii, cu plapuma după el, „pentru că noaptea e destul de frig, chiar și vara”, și se uita la stele. Acea lume s-a deschis în mintea lui de copil și așa a început, de fapt, pasiunea pentru fizică.

Azi, copiii, cel puțin cei de la oraș, au pierdut contactul cu lumea „îndepărată”, iar Cristian Presură ne spune și de ce. Și, mai mult, ne spune și de ce adulții uită, uneori, să se mai mire și să mai vadă frumusețea Universului.

„Școala e construită ca să dea niște oameni care să lucreze într-o societate. Societatea are nevoie de oameni funcționali și fiecare trebuie să-și facă treaba în această societate. Unul trebuie să fie doctor, poate altul electrician, altul șofer, și e prea preocupată de a construi acești oameni funcționali ai societății și uită de faptul că fiecare dintre noi rămânem niște copii și trăim în acest Univers pe care nu-l înțelegem cu totul și vrem să ne mirăm, vrem să vedem frumusețea lui”, spune Cristian Presură.

Cristian Presură este inventatorul unui senzor, unul care acum stă, practic, la mâna a milioane de oameni. Un lucru pe care nu și l-a putut imagina.

„În toată viața mea de inventator am reușit să fac un singur lucru, o singură invenție care să ajungă pe mâinile oamenilor. E vorba de acel senzor verde din spatele ceasurilor inteligente, care măsoară pulsul și oricine are un ceas inteligent cu o lumință verde pe spate poartă, de fapt, la mână, invenția mea. Și am învățat o lecție din toată treaba asta: cel mai greu lucru este să demonstrezi lumii că se poate, să demonstrezi prima dată că se poate”, a mai spus Cristian Presură, care are „la sertar”, multe alte invenții.

Urmăriți interviul integral pe care fizicianul Cristian Presură i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Ne poți asculta și aici: