Interviurile EBS | Dan Vodnar, prorector USAMV: „Îmi place la nebunie când vin studenții cu idei ciudate”

Dan Vodnar, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a vorbit la Interviurile EBS despre produse alimentare inedite pregătite la Cluj, muncă, pasiune și cercetare.

Facultatea de Știință și Tehnologia Alimentelor a devenit tot mai cunoscută pentru proiectele inedite lansate. Printre ele se numără un ruj molecular comestibil sau jeleuri cu nanoparticule de aur. Iar în fiecare an studenții, cot la cot cu dascălii din universitate, pregătesc noi produse care impresionează.

„Una dintre studentele mele anul acesta pregătește, de exemplu, niște inele comestibile. Practic, întrepătrunte partea alimentară cu cea de fashion, de beauty. Realmente îmi place la nebunie când vin studenții cu idei care pot părea ciudate, dar îmi place să îi încurajez să intre în laborator, să vedem care este conceptul, ce putem să facem și unde vrem să ajungem. Creativitatea studențor nu are limite”, a precizat la EBS Radio prorectorul Dan Vodnar, care este profesor la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor.

Dan Vodnar se împarte între orele cu studenții, laborator și munca de cercetare. Este câștigător a numeroase premii și medalii naționale și internaționale pentru activitatea desfășurată și are mai multe brevete – de exemplu pentru un biofilm (folie) cu acțiune antimicrobiană.

Acesta vorbit la EBS atât despre ingredientele din produsele alimentare, cât și despre „ingredientele” necesare pentru a avea succes în carieră.

„Munca, perseverența, bunătatea, energia pe care o împărtășești sunt câteva dintre elemente esențiale pentru mine în acest moment. Unui viitor cercetător i-aș spune să nu renunțe la pasiunea de a cerceta. Cred că asta e foarte important: dacă ești pasionat, să continui să ai întotdeauna întrebări și să cauți răspunsuri”, a mai spus Dan Vodnar.

Cercetătorul a subliniat și importanța pe care consumatorii ar trebui să o aloce meniului zilnic.

„Gândiți-vă că orice aliment poate avea un impact masiv asupra organismului nostru. Orice tehnologizare, orice procesare poate distruge calitățile nutriționale ale unui aliment. E și un semnal de alarmă pentru că mai nou foarte multă lume se îndreaptă spre a comanda, e mai plăcut să îți prepare și să îți aducă la ușă mâncarea, dar chiar nu ai nevoie de doctorate ca să poți să gătești. E un mesaj pe care ar trebui să îl conștientizăm cu toții”, a explicat Dan Vodnar.

Urmăriți interviul integral pe care profesorul Dan Vodnar i l-a acordat Ioanei Pîrlea.