Interviurile EBS | Dorel Găină: „O fotografie bună este arătare după chipul și asemănarea noastră”

Dorel Gaină, unul dintre cei mai iubiți profesori de la Universitatea de Artă și Design Cluj, a vorbit la EBS Radio despre imagine și emoția pe care aceasta o poate transmite, dar și despre faptul că „invazia” de fotografii din mediul online ne asigură accesul la foarte multe lucruri care înainte erau ascunse.

Dorel Găină în studioul EBS Radio. Foto: Tiberiu Crișan

 

Fotograf și profesor universitar la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, Dorel Găină a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Design. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, al Asociației Artiștilor Fotografi din România și Art in Situ, Franța.

Figură pitorească, Dorel Gaină este mereu cu aparatul de fotografiat la el și despre fotografie a vorbit și la EBS Radio.

„Nu există fotografii proaste, dar există măiestrie în fotografie, care depinde de fotograf sau de topologia locului sau momentului sau de coregrafia intamplării”, spune Dorel Găină.

El a vorbit și despre fotografiile care au „inundat” mediul online.

„Din toată această invazie, dincolo de delectările elective și contemplative, avem acces la un raport asupra lumii care nu exista înainte. Foarte multe lucruri erau ascunse fiindcă nu ajungeau să fie văzute, să fie validate prin verosimilitatea arătării. Însă aș mai spune, iară din aceste tristeți elective, că această invazie pe virtual a făcut ca fotografia să devină o zona mai de margine, o zonă de nișă”, a spus Dorel Găină.

Profesorul a vorbit și despre ceea ce înseană pentru el o fotografie bună, deși subliniază că o fotografie este bună oriunde și oricând.

„O fotografie este bună dacă te regăsești – încă spunem așa: că Dumnezeu ne-a făcut după chipul și asemănarea lui – ei, la modul cel mai vinovat, și nu sunt împăcat cu asta, dar nu am ce-i face și sunt în extaz față de această stare – eu zic că fotografia bună este cea în care ceea ce fotografiezi este arătare după chipul și asemănarea noastră. Deci, în momentul în care ne regăsim într-o imagine, atunci acea imagine este bună. Și este, cumva, și definiția capodoperei”, a mai spus profesorul și fotograful Dorel Găină.

Ascultați aici intervul integral pe care Dorel Găină i l-a acordat lui Tiberiu Crișan:

 

 

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: