Interviurile EBS | Dr. Iasmina Dragomir: „În România, oamenii încă vin pe ascuns la psihiatru”

Medicul psihiatru Iasmina Dragomir a vorbit la EBS Radio despre prejudecățile referitoare la persoanele cu afecțiuni psihice, dar și modul în care cerințele societății în care trăim ne pot afecta bunăstarea mentală.

În România oamenii încă merg pe ascuns la psihiatru sau foarte speriați. Asta, spune psihiatrul Iasmina Dragomir, pentru că aici înca se asociază mersul la medicul psihiatru cu ideea de nebunie.

Astăzi, stresul este indus de societate și oamenilor le este tot mai greu să se adapteze.

„Oamenii sunt educați în ideea că putem controla ce se întâmplă, că suntem rasponsabili pentru ce se întâmplă, dar, de fapt, realitatea e alta. Putem controla foarte puțin, și ce putem controla noi cel mai bine suntem noi înșine și felul în care ne raportăm noi la un stres extern. Și atunci aici vorbim de mecanisme de coping sau mecanisme de adaptare, care se pot educa în psihoterapie….Vorbeam la un moment dat de reziliență, care înseamnă capacitatea psihologică de a face față stresului. Construim reziliența, facem psihoterapia, team building, facem workshopuri, dar la urma urmei, dacă tu stai pe o linie de cale ferată și te izbește o locomotivă, oricât de rezilient și de rezistent ai fi, locomotiva aia te va spulbera. Așa e și în raport cu stresul. Există o limită de adaptabilitate la stres pe care trebuie să ne-o identificăm. Și din păcate, societatea nu ne ajută, e o societate competitivă, trebuie să fim și buni părinți, și buni la job, și îngrijiți și arătoși”, spune psihiatrul Iasmina Dragomir.

Ea a vorbit și despre fricile pe care le avem, despre mecanismele care le declanșează și despre faptul că pe cei pe care nu-i înțelegem încercăm să-i scoatem din societate. De exemplu pe imigranți sau pe cei cu probleme psihice.

„Reacțiile respective (la adresa imigranților care vin să lucreze legal în România, n. red.) sunt generate de frică sau de lipsa de informare sau de cultură. Foarte multe din aceste reacții care sunt complet anormale din punct de vedere uman au în spate o foarte mare frică și lipsă de cunoștințe în domeniu. Și văd o analogie între discriminarea unor imigranți care vin să lucreze la noi și discriminarea unui pacient cu afecțiuni psihiatrice. Foarte mult seamănă mecanismul prin care apare discriminarea. Nu înțelegem, nu știm, nu-i cunoaștem, nu știm la ce să ne așteptăm din partea lor, ne e frică și îi scoatem în afara societății”, a mai spus psihiatrul Iasmina Dragomir.

Urmăriți interviul integral pe care medicul psihiatru Iasmina Dragomir i l-a acordat lui Adrian Ardelean.

 

Ne poți asculta și aici: