Interviurile EBS | Emilia Șercan: „Unii cred că titlul de doctor îți rezolvă complexul de inferioritate intelectuală”

Emilia Șercan a vorbit la EBS Radio despre lupta ei, din postura de jurnalist și titlular de doctorat, împotriva imposturii și fraudei academice din România.

Emilia Șercan este cunoscută mai ales în urma articolelor de investigație din ultimii ani, în care a scris despre un fenomen care a cuprins o bună parte a sistemului academic românesc – plagiatul și „fabricile” de doctorate.

Oameni politici sau înalți demnitari ai statului român au fost vizați de investigațiile ei jurnalistice. Dezvăluirile au fost însoțite de numeroase tensiuni cărora jurnalista a trebuit să le facă față, după cum a mărturisit. E vorba de intimidări, calomnieri publice sau chiar amenințări cu moartea.

De ce e atât de important pentru anumite persoane să dețină un titlu de doctor și să îl obțină cu orice preț? Emilia Șercan ne dă un răspuns.

„Probabil că unii au vrut să obțină un astfel de titlu academic pentru a se legitima intelectual. Au crezut că dacă dețin un astfel de titlu se legitimează în fața celorlalți și își rezolvă problema de complex de inferioritate intelectuală. Însă sunt foarte mulți alții care provin din zona funcționarilor publici, angajați ai statului, care dețin un astfel de titlu și care au vânat, de fapt, obținerea titlului doar pentru a avea un beneficiu salarial, mai exact un beneficiu de 15% la salariu. Erau vremuri când 15% însemna foarte mult, salariile fiind foarte mici la momentul cu pricina”, a spus Emilia Șercan.

În urma investigațiilor, jurnalista Emilia Șercan a devenit victima unor amenințări, chiar amenințări cu moartea. I-a fost greu, dar primul lucru pe care l-a făcut a fost să se adreseze poliției.

„A fost un moment dificil, nu a fost simplu deloc. M-am speriat… pentru că e normal. Dar am fost, în egală măsură, și revoltată. Mi s-a părut cumva josnic și de necrezut că cineva încearcă să mă oprească într-un astfel de mod. Eu am spus tot timpul – dacă cineva se simte calomniat de ceea ce eu scriu, are toată libertatea să mă dea în judecată. Și în cazul în care eu am greșit, și o instanță de judecată consideră că eu am adus acuzații nedrepte unei persoane, să plătesc cu tot ceea ce am”, a mai spus jurnalista.

Faptul că e doctor și știe ce muncă stă în spatele unui astfel de titlu academic o fac pe Emilia Șercan să nu se oprească, să meargă mai departe.

„În primul rând eu sunt doctor și am muncit enorm pentru teza mea de doctorat. Am renunțat să mai fiu ziarist și, practic, în toată perioada respectivă nu am mai avut niciun  articol publicat pentru că nu mai aveam timp. Și mi se pare normal ca plagiatorii să fie separați, în primul rând de doctorii autentici, și să fie arătați cu degetul”, a mai spus Emilia Șercan.

 

Urmăriți interviul integral pe care jurnalista  Emilia Șercan i l-a acordat lui Adrian Ardelean.

 

Sursa foto: Facebook/Emilia Șercan

Ne poți asculta și aici: