Interviurile EBS | Ernö Bartha, sculptor în fân: „De ce să nu fac, într-o lume efemeră, artă efemeră”

Artistul clujean Ernö Bartha a vorbit la EBS Radio despre drumul făcut pe jos până la Londra, dar și despre sculpturile sale făcute din fân.

Ernö Bartha s-a facut remarcat prin sculpturile sale din fân, care au fost expuse în Jardin du Luxembourg din Paris, în Victoria Park și Pleasure Garden din Londra, dar care pot fi văzute și în parcul Arkhai de la Vlaha, județul Cluj.

El a fost și proprietar de club, unul în care concertele rock, jazz și world music erau la ele acasă. În 2015, artistul a mers pe jos de la Vlaha la Londra, un drum plin de perpeții despre care a vorbit și la EBS Radio.

Ernö Bartha a făcut 2.100 de kilometri în 102 zile, „cu un buget foarte subțire…o călătorie „pentru trup și suflet”. „Chiar spun în glumă că dacă ar fi plecat un ateu, ar fi luat vreo trei religii după povestea arta”, a spus Ernö Bartha.

Artistul, fost businessman, a vorbit și despre cum a ajuns să facă lucrări de artă tocmai din fân.

„Eram în anul trei la Universitatea Ion Andreescu și profesorul de an, regretatul Aurel Terec, ne-a dat o temă să folosim materiale neconvenționale. De la materiale neconvenționale până la fân – 10.000 de ani lumină. Cum să găsești tocmai fânul? Dar eu am avut întâlnirea asta cu fânul prin copilărie, pe care am petrecut-o pe Tăietura Turcului și acolo erau grădini. Și a urmat dragostea asta față de natură și libertate. Pe urmă am avut o herghelie de cai. Pe urmă n-am mai avut pentru că s-au vândut caii… Businessman m-am făcut pentru libertate, ca să nu depinde de alții…și asta m-a făcut să întrerup activitatea artistică. Fapta cea mai eroică a fost când am ieșit din aceste businessuri și am reușit să mă întorc la artă”, a mai spus Ernö Bartha.

Ascultați interviul integral pe care artistul Ernö Bartha i l-a acordat Ancăi Brășfălean

 

Sursa foto: Facebook/Arkhai Sculpture Park

 

Ne poți asculta și aici: