Interviurile EBS | Fostul mare atlet clujean Vasile Bogdan: „Între cultură și sport este o corelație absolută”

Profesorul Vasile Bogdan, unul dintre cei mai mari atleți clujeni, a vorbit la EBS Radio despre „proba probelor”, decatlonul, despre doping și investiții în tehnologii de evaluare a efortului.

Vasile Bogdan (în dreapta), alături de Tudor Runcanu în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Vasile Bogdan este unul dintre cei mai mari atleți pe care i-a avut Clujul și România. Este și astăzi deținatorul recordului național la decatlon.

Au trecut 44 de ani de la momentul în care fostul atlet clujean încheia perfect o reuniune atletică desfășurată la Paris. Cu 7.843 de puncte, Vasile Bogdan stabilea recordul României în „proba probelor”, așa cum este cunoscut decatlonul.

Vasile Bogdan a vorbit despre atletismul secolului XXI, despre medicație, dar și ce trebuie făcut pentru sportivii viitorului.

„După 1995-2000 e foarte greu să utilizezi substanțe. Atunci erau mai accesibile ca acuma. Cine își permite acum să se dopeze, bineînțeles că riscă foarte multe. Așa cum vedeți, acest campionat mondial de la Doha, care a avut loc acum câteva zile, a adus o bucurie și pentru sportul românesc. Una dintre atletele noastre, care s-a clasat în 2009 la Campionatul Mondial din Londra a primit o medalie, medalia de bronz, ea fiind atunci pe locul 4. De ce? Pentru că atleta de pe locul 3 a fost, după 10 ani, depistată că a utilizat substanțe dopante și a fost descalificată. Deci iată că intrăm într-o epocă modernă, în care nu mai putem să investim doar în medicație, ci trebuie să începem să investim foarte mult în ceea ce înseamnă tehnologii de urmărire, diagnostic și evaluare a efortului”, a declarat la EBS Radio profesorul Vasile Bogdan.

Marele atlet clujean a vorbit și despre ce însemna să fii sportiv acum câțiva zeci de ani și de ce în ziua de astăzi este greu să găsești talente sau dacă mai interesează pe cineva să facă performanță.

„Mens sana in corpore sano (minte sănătoasă într-un corp sănătos, n. red.).Toți spunem acest lucru și spunem domnule asta este o chestie veche. Nu este o chestie veche pentru că între cultură și sport este o corelație absolută. Din păcate, în aceste două aspecte ale vieții sociale românești nu se investesc bani. În cultură și în sport”, a mai spus Vasile Bogdan, care a precizat că sportul înseamnă foarte mulți bani economisiți pentru o viață sănătoasă.

Urmăriți interviul integral pe care fostul mare atlet clujean Vasile Bogdan i l-a acordat lui Tudor Runcanu

 

Ne poți asculta și aici: