Interviurile EBS | Gabriel Rusu, istoric și criminalist: „Clujul a avut o problemă cu tâlhăriile încă din Evul Mediu”

Gabriel Rusu a vorbit la EBS Radio despre cartea sa „Poveștile Transilvaniei”, dar și despre importanța studierii istoriei.

Istoricul Gabriel Rusu în studioul EBS Radio. Foto: Cristi Popescu

 

Gabriel Rusu este un istoric clujean specializat pe istoria Transilvaniei. A fost comisar criminalist în Poliția Română timp de 25 de ani, iar în prezent realizează rubrica „Istorii Transilvane” în cadrul emisiunii Tête-à-tête, săptămânal, la EBS Radio.

Textele prezentate în emisiune le-a reunit într-o carte care urmează să apară în luna februarie la editura Eikon. El a vorbit și despre vremea în care a fost criminalist, timp în care nu a abandonat istoria, dar a povestit și despre cartea pe care a scris-o și pe care a și ilustrat-o.

„Ceea ce facem noi prin acest volum este să ne extindem la nivelul întregii Transilvanii pentru că Transilvania este un spațiu plin de povești adevărate și de legende, sigur, balade, doine. Dar în principal sunt povești adevărate…eu sunt de principiul că o carte trebuie să fie frumoasă. Când o vezi trebuie să-ți producă un sentiment de plăcere, să aștepți să o deschizi și să vezi ce se află în interior. În interior se află povești care au bibliografie, care sunt acoperite de dovezi arhivistice, deci nu sunt povești pur și simplu inventate. Sunt povești care au la bază lucrări de arhivă sau lucrări de cercetare științifică”, spune Gabriel Rusu.

Istoria este importantă pentru orice popor. E important să știm de unde venim ca să ne înțelegem prezentul și să ne putem proiecta viitorul, spune istoricul clujean.

„Acuma se zice că istoria este un izvor nesecat de pilde și de înțelepciuni. Căutând în trecut evenimentele poți să înțelegi mai bine prezentul și poți să își proiectezi viitorul. Sunt anumite evenimente ciclice, sunt evenimente care pot să se repete la un moment dat, dar, sigur, contextul este altul. Eu cred că a citi istoria, a cunoaște istoria este o datorie a fiecărui om. Nu neapărat că ar fi o datorie patriotică, cum le place unora să braveze. Dar este o datorie a fiecăruia să ne știm trecutul, istoria, să știm ce s-a întâmplat în aceste locuri și să înțelegem mai bine prezentul”, a mai spus Gabriel Rusu.

Urmăriți interviul integral pe care istoricul Gabriel Rusu i l-a acordat lui Tudor Runcanu.

 

Ne poți asculta și aici: