Interviurile EBS | George Moșoia: „Câinele poate fi un co-terapeut, motivația pe care o are un pacient în timpul ședinței”

George Moșoia, fondatorul asociației Dog Assist, a vorbit la EBS Radio despre cum sunt antrenați câinii de terapie și care este job-ul lor de zi cu zi, dar și despre modul în care interacțiunea om-animal aduce beneficii. 

În Cluj, unii câini merg zi de zi la… serviciu. Unul dintre ei este Bes, un labrador în vârstă de opt ani, care este câine de terapie. Împreună cu psihologi, logopezi sau kinetoterapeuți vine în ajutorul celor care suferă de diferite afecțiuni: de la axietate, la diferite fobii, tulburări din spectru autist sau probleme motorii. Rolul animalelor este unul deosebit pentru că îi motivează pe oameni, spun specialiștii.

“Rolul lor este să îi motiveze pe beneficiarii noștri, atât copii, cât și adulți să treacă prin procesul terapeutic. Câinii de terapie îi ajută pe oameni să se relaxeze, să se simtă mai bine sau să aibă un program în programele terapeutice. Câinele poate fi un co-terapeut, este motivația pe care o are un beneficiar care intră în terapie. Atribuțiile lui sunt diferite de la o ședință la alta. Sunt ședințe în care câinele doar stă în brațele beneficiarului, sunt ședințe în care câinii lucrează mai mult, cum sunt ședințele pe partea de kinetoterapie unde câinii fac și ei exerciții”, a explicat George Moșoia.

Lui Bes i se spune și câinele zen ori “tocilarul”, datorită dorinței de participa la ședințele de terapie. În cadrul organizației Dog Assist mai sunt încă patru câini care au același job. George Moșoia a pus în anul 2013 bazele acestei asociații. Activitatea a început timid, însă conceptul câștigă teren pe an ce trece.

“Eu lucram foarte mult, aveam acasă un câine și așteptam un al doilea câine. Și am zis dacă eu muncesc atât de mult ei se vor plictisi acasă… și m-am gândit cum ar fi să meargă și ei la serviciu și să ofere din dragostea pe care o simt eu de la ei? Mi-am dat seama ulterior că nu pot să fac singur asta și că am nevoie de oameni din diverse domenii, așa că am luat alături de mine psihologi și un instructor canin. Și învățam de la psihologi idei de a lucra pozitiv” , a declarat George Moșoia la EBS Radio.

Câinii de terapie, care au parte de o pregătire specială, au ajuns până acum în universități, școli și grădinițe din oraș. Studiile arată că cei care cresc alături de un animal sunt mai empatici, de exemplu. Și nu este singurul beneficiu, explică George Moșoia.

“Faptul că copiii cresc alături de un câine îi ajută să se dezvolte mai natural. De la faptul că ei învață mult mai ușor și mai corect cum să se păstreze sănătoși, igiena și tot felul rutine. Nu mai zic de scăderea riscului de a face astm sau tot felul de alergii, doar pentru că acei câini sunt lăsați să locuiască în casă”, a explicat acesta.

În interviul EBS Radio, George Moșoia a explicat și care sunt pașii pe care trebuie să îi facem în momentul în care vrem să aducem în familie un nou membru necuvântător, dar și despre responsabilitatea pe care ne-o asumăm printr-o astfel de decizie.

E important să înțeleagă că nu merg să cumpere un câine, un animal de companie, ci îl aduc în familie. Așa că va trebui să înțeleagă care sunt drepturile și obligațiile pe care le au. Trebuie să ia în calcul că un animal adus în familie e exact ca un copil. Iar cum un copil are nevoie de timp, de dragoste și de investiții financiare, la fel va avea și acel câine.”, a precizat acesta.

Ascultați aici interviul integral pe care George Moșoia i l-a acordat Ioanei Pîrlea.

Ne poți asculta și aici: