Interviurile EBS | Gheorghe Iancu, istoric: „E o șansă să votezi cum crezi, altfel decât în comunism”

Istoricul Gheorghe Iancu a vorbit la EBS Radio despre apariția instituțiilor românești de cultură din Cluj acum 100 de ani, dar și despre un fapt mai puțin cunoscut: introducerea votului universal, în primă fază pentru bărbați, în 1919.

Gheorghe Iancu a fost cercetător la Institutul de Istorie din Cluj timp de aproape 50 de ani. La EBS Radio el a vorbit despre contextul în care, acum un veac, au apărut instituțiile de învățământ în limba română – de la Universitatea Bebeș-Bolyai, la acea vreme a Daciei Superioare, la Clubul sportiv Universitatea Cluj, Teatrul Național și Opera Națională Română sau primul liceu românesc, care poartă numele George Barițiu – dar și despre vot.

Votul a fost introdus în România la alegerile parlamentare din noiembrie 1919, dar au putut să își exercite acest drept doar bărbații. Era totuși un pas înainte, în condițiile în care până atunci funcționa votul pe bază de cens, adică era rezervat doar bărbaților cu avere considerabilă.

„La Alba Iulia, în hotărârea adoptată, s-a avut în vedere dreptul de vot pentru bărbați și pentru femei. Lucrurile au evoluat de o așa manieră încât dreptul de vot pentru femei nu s-a pus în practică. Acordarea dreptului de vot pentru bărbați a însemnat, totuși, un mare pas înainte pe calea democrației”, a spus istoricul Gheorghe Iancu.

Dreptul de vot pentru femei avea să fie introdus în anul 1938, în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, dar era condiționat de instruirea educațională.

Istoricul a subliniat cât este de important că începând de după 1989 oamenii pot vota așa cum le dictează conștiința și a povestit cum decurgea acest proces în perioada comunistă.

„Este o sanșă foarte mare să votezi cum crezi, cum te duce mintea, cum crezi că un partid, prin programul lui, îți oferă condițiile  materiale, spirituale mai bune. În comunism era vot obligatoriu, dar nu era campanie, erau cei stabiliți de Partidul Comunist Român (candidații, n.red.). Ca și o mică glumă – era un tip bizar în Cluj, Lulu, și pe unele buletine, în unele secții, apărea acest nume, erau clujeni care au votat cu Lulu. Dar în rest, nu din slugărnicie, ci din prudență pentru tine, familia ta, votai cu cine spuneau ‘tovarășii’. După anii 80 apăruse prevederea să fie mai mulți candidați, dar erau din aceeași tagma, activitști de partid”, a mai spus istoricul clujean.

Libertatea de exprimare este cel mai mare câștig al evenimentelor din 1989, consideră istoricul, în condițiile în care în comunism,  anumite nume, cum ar fi cel al lui Iuliu Maniu, decedat în închisorile regimului de atunci, doar cu mare prudență puteau fi pomenite în scris.

Ascultați interviul integral pe care istoricul clujean Gheorghe Iancu i l-a acordat lui Ovidiu Cornea.

 

Ne poți asculta și aici: